Момичето-баба: тя е млад модел, но в кожата на старица

Момичето-баба: тя е млад модел, но в кожата на старица
Източник: INSTAGRAM/SARAGEURTS

Стареенето е основният враг на красивата жена. Хората толкова се страхуват от промените, свързани с възрастта, че се решават на рисковани козметични процедури и дори пластични операции. Но на 20-годишна възраст никой не се притеснява особено за външния си вид, дори ако говорим за най-претенциозните и взискателни красавици.

Сара Херц обаче е имала по-малко късмет. Още като дете тя научила, че ще започне да остарява по-бързо от другите. Тя трябвало или да се примири с болестта и да се поддаде на комплексите, или да промени отношението на обществото към хората със същия проблем като нейния. Избрала втория вариант – и спечелила.

Страшното откритие

Сара Херц е на 10 години, когато разбира, че страда от рядко заболяване – синдром на Елерс-Данлос. При тази диагноза тялото не произвежда колаген, заради което кожата бързо губи своята еластичност и се набръчква преждевременно. Синдромът се диагностицира само при 1 на 5000 души.

Старица на 20 години

Сара Херц
Източник: Instagram/sarageurts

Сара страда от тежка форма на заболяването. Кожата на момичето е мека, суха и никак не еластична, а ставите са слаби и крехки. Ако не знаете, че Херц е само на 32 години, тогава е много лесно да я сбъркате с възрастна жена.

От неувереност до любов към себе си е само една крачка

Сара страдала от комплекс за малоценност. В училище трябвало да се крие в затворени и широки дрехи. Но колкото по-голямо ставало момичето, толкова повече се приемало такава, каквато е.

Все пак недостатъкът също е вид достойнство.

„Сега мисля, че кожата ми е най-красивата на света“, признава Херц. Тя смята, че всяко несъвършенство, било то белег или бръчка, прави човек уникален и най-точно разказва историята на неговия специален живот.

Трънливият път към себе си

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Geurts (@sarageurts)


Сара започва да променя отношението си към тялото си, когато е на 22 години. Тя събраla смелост и сподели историята си в групата Love Your Lines в Tumblr. Херц веднага получила подкрепа, десетки хиляди харесвания и благодарности от други хора.

Тя си спомня, че веднага след постването на публикацията й се е почувствала по-самоуверена. „Събрах първата си група за подкрепа и не повярвах. Плаках два часа подред от щастие “, спомня си Сара.

Моделът с хартиена кожа

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sara Geurts (@sarageurts)


След това Сара решила да стане модел. С примера си тя искала да покаже, че е необходимо да се борим срещу наложените стандарти, да не се страхуваме от нищо и да разширяваме хоризонтите си. В крайна сметка, смята Херц, в света вече има модели с витилиго или албиноси. Единственото нещо, което липсва, е модел с „хартиена кожа“.

Сара не се срамува от доста откровени фотосесии по бански костюми и бельо. Може би един ден тя ще бъде известна като най-смелия модел в историята.

А вие как мислите – смятате ли, че хората с подобни особености са важни за модната индустрия?

Advertisement