10 години момиче се обличало като момче, за да изкарва прехраната на семейството си (видео)

10 години момиче се обличало като момче, за да изкарва прехраната на семейството си (видео)
Източник: YouTube/Nation

Ситара Вафадар, жителка на Афганистан, се преструвало на момче повече от десет години по молба на родителите си, за да плати дълга на семейството си. Това съобщава новинарският портал NDTV.

Ситара Вафадар копнее за дълга коса като другите момичета. Вместо това афганистанската тийнейджърка се е маскирала като момче повече от десетилетие, принудена от родителите си да бъде „синът“, който никога не са имали.

Вафадар, която живее в село в източната провинция Нангархар, има пет сестри и нито един брат, така че родителите й я принудили да стане „бача-пош“ – момиче, което носи мъжки дрехи и изпълнява мъжки задължения.

За да изплати семейните дългове, момичето от осемгодишна възраст работело в тухлена фабрика с баща си. Графикът е шест дни в седмицата от 7 до 17 часа. За работата си тя получава около два долара на ден.

Хората, казва тя, не разбират, че е момиче, тъй като тя старателно го крие: носи широка риза, панталони и мъжки чехли, които обикновено носят афганистанските мъже, покрива късата си коса с шал и прави гласа си по-груб.

„Никога не съм мислела за това, че съм момиче. И ще продължа да се преструвам и да върша тежка работа, така че по-малката ми сестра да не носи мъжки дрехи и да не работи във фабриката“, обяснява Вафадар.

Заслужава да се отбележи, че с навършване на брачна възраст Вафадар има право да откаже да изпълнява задълженията на момче, без да се страхува от преследване или отвличане.

Но момичето направило друг избор – да остане момче, противно на традицията. Тя признава, че мечтае да има брат, за да може да ходи на училище и да носи дълга коса.

 

Advertisement