Нургюл пред Слави: На 6 години се явих на световно, баща ми ми подари кукла (видео)

Нургюл пред Слави: На 6 години се явих на световно, баща ми ми подари кукла (видео)
Скрийншот: Btv/Шоуто на Слави

След големия успех и класирането на финал за Световната купа по шахмат интересът около Нургюл Салимова е наистина голям. Скромното 20-годишно момиче от търговишкото село Крепча обедини нацията и ни накара отново да се чувстваме горди със спортните ни успехи.

Медиите се надпреварват да правят репортажи от родното й село, да интервюират близките и познатите й, а тези дни в YouTube се появи и видео от гостуването на Нургюл Салимова в „Шоуто на Слави“ в Бтв.

Интервюто е от 2019 г.  Тогава „сияйната роза“ на родния шахмат (б.р. така се превежда името й) е едва на 15години, но резултатите й предричат бляскава кариера – по това време Нургюл е номер едно в световната ранглиста за момичета до 16 години. 

На емблематичното диванче Нургюл е леко притеснена, но все така скромна и чаровна. Тя разказва на Слави Трифонов и зрителите за началото на победния си път в шахмата.

„Като бях на 4 баща ми и дядо ми показаха фигурите.“, разкрива Нургюл. „Показаха ми правилата, научиха ме. После отидох на един турнир в Силистра“.

На турнира момиченцето е само на 5 години, но вече е хванала окото на специалистите с таланта си.

Именно в Силистра тя се срещнала със сегашния си треньор Живко Жеков. На 5 години и половина пък се явява на държавно първенство за деца до 8 години. И печели!

На 6 години, през 2009 година, Нургюл Салимова се явява и на първото си световно първенство. Там печели 6 партии от 11, като никога няма да забрави първата си победа: „Бях много щастлива и баща ми ми купи кукла.“

Когато е на 8 години. Нургюл завоюва и първото си международно призвание – става европейска шампионка.

Пожелаваме много успехи на слънчевото момиче!

Advertisement