Жена с един крак победила на „Мис Бикини“ сред обичайни участнички (видео)

Жена с един крак победила на

Китайката Гуи Юна изуми целия свят и се превърна в интернет звезда.

Гуи Юна губи крака си на седемгодишна възраст при автомобилна катастрофа, но това не й попречило да стане спортист. Еднокраката китайка се сблъсква с дискриминация като дете, състезава се на параолимпийски игри, става победител в престижни турнири по културизъм и е пример за всички в социалните мрежи.

Днес тя има повече от 500 хиляди абонати и големи планове.

Трагедията и трудното детство

На седемгодишна възраст Гуи се прибирала от училище, когато била блъсната от камион и десният й крак бил ампутиран. Тя почти не помни какво се е случило в онзи фатален ден от живота й, но не може да забрави как връстниците й са й се подигравали. Други деца често я наричали саката и трикрака котка, ритали й патериците и махали столовете, за да падне.

„В повечето случаиме обиждаха, а понякога имаше и физическо насилие. Първият път, когато ме накараха да падна, плаках много, но след това свикнах и си помислих: можете да ми се подигравате както искате, но аз ще бъда непоколебима, защото имам смело сърце “, спомня си Гуи.

На 17-годишна възраст еднокраката китайка била избрана в параолимпийския отбор на страната, за да се състезава в скока на дължина и скока на височина. Според нея всичко това се случило много неочаквано за нея, но в крайна сметка променило живота й.

Олимпиадата и проблеми с работата


През 2004 г. Гуи Юна пътува до Атина и се класира на 7-мо място в скока на дължина F42-46 за жени на Летните параолимпийски игри. Тя също така счупила световния рекорд на висок скок за жени с ампутирани крайници на Националните игри за хора с увреждания през 2007 г. и бе знаменосец на Параолимпийските игри през 2008 г. в Пекин.

След скоковете тя посветила живота си на стрелбата с лък, а през 2017 г. обявява, че се оттегля от спорта, но се сблъсква с големи проблеми при намирането на нова работа. За пореден път трябвало да се сблъска с дискриминация.

„Ходила съм на много интервюта за работа и повечето потенциални работодатели ми казваха: „Вашето телосложение не е подходящо за нашата компания.“ По онова време бях много объркана, защото си мислех, че съм същата като всички хора и мога да правя всичко, което могат да правят напълно здрави хора “, казва тя.

В крайна сметка тя си намира работа в компания за декоративни бои, където се изкачва от агент за обслужване на клиенти до продавач и в момента е партньор в компанията.

Победата


В края на 2020 г. снимки на китайката с една крака, която се разхожда по сцената с обувки на висок ток и бикини, подпирайки се на патерица, бяха широко разпространени в медиите и събраха много фенове на бившата параолимпийска състезателка.

Това, което обаче не знаят е, че Гуи Юна не е очаквала да получи покана от организаторите на World Orsay Pro, затова се е подготвила набързо и е посетила това състезание без много подготовка. Навикът да води здравословен начин на живот и да спортува й помогнал да се покаже добре и да блесне на сцената в конкурсите Мис Бикини и Мис Циао.

„Може би спечелих първото място не заради моя професионализъм или мускули, а заради моята увереност и смелост на сцената. Много хора смятат, че съдбата е била неблагосклонна към мен, но аз не мисля така. Благодарна съм за тези предизвикателства. Защо го казвам? Благодарение на това пораснах, това укрепи сърцето ми и ме направи това, което съм днес “, призна китайката след турнира.

След това състезание Гуи Юна започнала усърдно да се подготвя за състезанието, където отново получила награди, но решила да не спира дотук и се заела с конна езда. Какви са бъдещите й планове? Скачане с парашут и други екстремни спортове. Освен това тя създала център за хора с увреждания, за да помага и вдъхновява хората с увреждания в Китай.

„Просто искам да покажа на хората, че мога да постигна тези неща, което означава, че и те могат, това е първоначалната идея на всичките ми действия“, казва Гуи в интервютата си с широка усмивка на лицето.

Advertisement