Защо на първите избори след Освобождението се гласувало с боб и царевица

Защо на първите избори след Освобождението се гласувало с боб и царевица
Източник: Pixabay

Първите избори за парламент в Княжество България след Освобождението са проведени през есента на 1879 година. По това време имало само две партии: Либерална и Консервативна.

Ентусиазмът за гласуване в следосвобожденска България бил голям, но възникнал един проблем: малцина от населението били грамотни. Дори работещите в администрацията се затруднявали в писането, какво остава пък за редовия избирател.

В неволята строителите на съвременна България се обръщат към политическите традиции на Древна Гърция, където навремето били гласували с бобени зърна.

Двупартийната система на младото Княжество позволило да се вземе практично решение: избирателите да гласуват с боб и царевица. Още повече, че годината била щедра и реколтата била повече от успешна. Като правилата били следните: ако одобряваш даден кандидат, пускаш боб. Ако ли не – царевица.

По този начин с няколко чувала фасул били избрани първите ни депутати (Либералната партия получава 224 134 гласа, а Консервативната партия – 48 270).

Едва след този вот изборите у нас започват да еволюират, като се преминава през разноцветни бюлетини, за да се стигне до добре познатата ни бяла бюлетина с имената на кандидатите.

Advertisement