Цветница е! Какво може и какво не трябва да се прави на този ден

върбови клонки
Източник: Pixabay

Днес вярващите се молят в чест на значимо събитие, наречено Цветница. На този ден Исус Христос влиза в Йерусалим, знаейки какво го очаква. Духовенството призовава да се спазват основните правила на този ден, за да се привлече благополучие в живота.

Входът Господен в Йерусалим е наречен Цветница не без причина. Исус е посрещнат по пътя си с палмови клонки. В православната религия те се символизират от върбови клонки, които цъфтят точно в деня на празника.

Какво може да се прави на Цветница

В навечерието на празника е обичайно да се почиства и да се върши основната работа, за да си починете в деня на празника и да отделите време за духовно израстване. Също така за празника се приготвят лакомства за цялото семейство, но да не се забравя за постите и да се ограничат до постни ястия.

Трапезата е придружена от благодарствени молитви към Господа и всички светии.

По традиция на празника се освещават върбови клонки. Те се носят вкъщи и се поставят до иконите. Според легендата този амулет пази къщата и всички нейни жители от всякакви неприятности и проблеми, предпазва не само от нещастия, но и от вниманието на недоброжелатели. Поставят се нови клони на мястото на миналогодишните.

По традиция всички остатъци от храна в деня на празника не се изхвърлят. С него се хранят животни, а недокоснатите останки се раздават на нуждаещите се или се предлагат за угощение на съседите. Също така на празника е обичайно да се раздава милостиня на нуждаещите се, да се помага на нуждаещите се от подкрепа и да се правят добри дела, без да се иска нищо в замяна.

В деня на празника е прието да се засаждат стайни растения, които могат да привлекат благополучие и финанси в къщата.

Какво не се прави на Цветница

На празника е строго забранено да се карате, ругаете, разпространявате клюки. Забраните се отнасят и за лоши навици, празно пилеене на времето и посещение на развлекателни събития, които отвличат вниманието от духовния растеж и развитие.

По традиция в деня на празника не се се извършват панихиди. Това време е за живите, които искат да бъдат пречистени от греховете и освободени от проблемите.

Advertisement