Скрийте лъжица в бельото си. Трикът, който може да спаси хиляди жени

лъжица
Източник: Unsplash/Anna Kumpan

Скриването на лъжица в бельото може да звучи налудничаво, но всъщност е умен трик, който може да помогне да се спасят хиляди жени от принудителен труд и сексуална търговия.

Лекторът Нора Адин от Швеция иска възможно най-много хора да научат и да разпространят съвета, за да помогнат за спасяването на повече жени от насилствен брак и други видове потисничество.

„Важно е да се обърне внимание на това сега, особено когато летните ваканции започват и толкова много хора пътуват“, каза Нора пред местния вестник Expressen.

След като научава колко много женски съдби са били съсипани от потисничество, насилие и принудителен брак, 23-годишната Нора от Швеция решава да направи нещо по въпроса. Тогава й хрумва идеята с лъжицата.

Тя иска да разпространи трика с „лъжица в бельото“ сред жените навсякъде. Това е прост, но ефективен трик, който един ден може да спаси нечий живот.

Ето как работи:

Ако някога попаднете в ситуация, в която се опитват да ви изведат от страната със самолет против волята ви или чрез заплахи и трябва да говорите с полицай насаме далеч от агресорите ви, просто поставете лъжица или друг метален предмет в бельото преди да преминете проверката за сигурност на летището.

При преминаване през металдетекторите ще прозвучи сигнал и ще бъдете ескортирани до специално помещение за ръчен обиск, изключващ присъствието на вашия агресор.

Това е!

Пионер в „техниката на лъжицата в бельото“ е благотворителната организация Karma Nirvana, базирана в Обединеното кралство.

Защо лъжица? Защото не е опасен предмет, метален е и няма да бъде твърде притеснителен за сигурността.

Често младите момичета са принуждавани към насилствени бракове от собствените си семейства. Разследване на Guardian разкрива, че във Великобритания са били подадени над 3500 доклада за насилствен брак до полицията за период от три години.

Жена от Бирмингам беше осъдена на четири години и половина затвор за това, че подмамила 17-годишната си дъщеря да пътува до Пакистан и я принудила да се омъжи за мъж, 16 години по-възрастен от нея.

Лятната ваканция е пиковият момент, в който родителите водят дъщерите си в чужбина, за да се омъжат.

Великолепна е идеята с лъжицата, нали? И определено си заслужава да бъде споделена, защото колкото повече хора знаят за този трик, толкова по-вероятно е един ден той да спаси нечий живот.

Advertisement