На 7 януари почитаме свети Йоан Кръстител – най-великият сред пророците

На 7 януари почитаме свети Йоан Кръстител - най-великият сред пророците
Източник: BNR

На 7 януари, ден след Свето Богоявление, Църквата почита този, който е послужил на делото на Христовото кръщение, като възлага ръка върху главата на Спасителя. Светият Предтеча и Кръстител Господен Йоан, най-великият от пророците, завършва историята на старозаветната църква и открива епохата на Новия завет.

Свети пророк Йоан свидетелства за идването на земята на Единородния Син Божий, приел човешка плът. Йоан Кръстител се удостоил да Го кръсти във водите на Йордан и свидетелства за тайнственото явяване на Пресвета Троица в деня на Кръщението на Спасителя.

Йоан е сродник Господен по майчина линия, син на свещеник Захария и праведната Елисавета, Предтечата Господен е роден шест месеца преди Исус Христос и е негов братовчед.

Пророк Йоан Кръстител е един от най-почитаните светци. Той се споменава като чуден свидетел на Богоявлението и като Кръстител Господен. Родителите му живеели близо до Хеврон, южно от Йерусалим.

Дълго се молели за раждането на дете, но благочестивите съпрузи все още нямали деца. Но архангел Гавриил съобщил на Захария за чудото и му се родил син.

По чудо той се спасява от смъртта сред другите бебета от Витлеем и околностите, които са убити по заповед на цар Ирод. Йоан израства в дивата пустиня, подготвяйки се за велико служение чрез строг живот – пост и молитва.

И Господ повикал Йоан да проповядва. Много хора идвали на река Йордан за ритуално очистване. Йоан се обърнал към тях, като каза, че преди да получи външно измиване, човек трябва да бъде морално очистен.

Кръщението на Йоан все още не е пълното тайнство на християнското кръщение. Но за тази духовна подготовка мнозина се обръщали към него. Самият Спасител дошъл на брега на река Йордан. С кръщението на Христос пророк Йоан завършил и като че ли запечатал своето пророческо служение.

Свети Йоан Кръстител завършва мъченически живота си. Той изобличил цар Ирод в беззаконното съжителство с Иродиада, за което бил затворен и обезглавен (Матей 14:1-10). Святото тяло на Йоан Кръстител било погребано от неговите ученици в самарийския град Севастия, където било извършено зверството.

Мисията на Йоан Кръстител

Мисията на Йоан Кръстител е свързана с проповядването на покаянието, защото без покаяние, без осъзнаване на собствените грехове човек не е в състояние да отвори сърцето си пред Бога. Покаянието е задължителна и първа стъпка към спасението.

Проповядването на покаянието станало за Йоан Кръстител основата на неговото мъченичество: буйният цар Ирод, царица Иродиада и принцеса Саломе, срещу чиито разврат говорил св. Йоан, го погубили. Честната глава на „най-великия от родените от жени“ паднала под меча на палача.

И всеки път, когато отбелязваме паметта на този най-велик светец трябва да помним: само онези, които са в състояние да се покаят, могат да приемат Христос в сърцата си, да станат истински християни.

Advertisement