Съседското бездомно куче стоеше на верандата и ни молеше за помощ…

тъжна немска овчарка
Източник: Pixabay

Съседското вече бездомно куче на един съсед седеше на верандата ни и молеше за помощ. Тя имаше пет кученца, които да отглежда и храни, въпреки предателството на стопаните им.

Живеехме срещу съседи, които продаваха къщата си. Имаха две котки и голяма немска овчарка Лида. Тя беше много дружелюбно куче, но никога не пускаше непознати в двора си.

В един момент без предупреждение собствениците си събраха нещата и си тръгнаха. Събуждайки се сутринта, видяхме нови хора, които се нанесоха в къщата, както и Лида, която тъжеше на портата.

Излязох и попитах новодомците дали предишните собственици са им оставили домашен любимец, но те отговориха, че не се са се договаряли за такова нещо и никога не са виждали кучето преди. На въпроса „Ще си го вземат ли?“, отговорът беше отрицателен.

Опитах се да взема Лида, но тя избяга в гората. Оттогава не сме я виждали.

След няколко седмици я забелязах на верандата на къщата си. Тя беше много слаба и изтощена, стоеше и махаше с опашка. Погалих кучето, извадих огромна купа с храна, но тя не яде и избяга. На следващата сутрин купата вече беше празна и няколко кученца тичаха на прага, а Лида стоеше с наведена глава.

В обора построих малка открита клетка, където те живееха, докато не дадох кученцата в добри ръце. Бяха цели пет парчета: две момичета и три момчета.

Новите съседи, между другото, също поискаха кученце, но им отказах. Сега Лида живее при нас и има добри и любящи стопани.

Доскоро не можех да разбера защо бившите съседи си изоставиха кучето. Един ден ги срещнах и ги попитах защо са направили това. В отговор чух, че в новия им апартамент просто няма място за куче.

Според мен това са много подли и гнили хора, което им го и казах и си тръгнах. Оттогава вече не се поздравяваме и не общуваме.

Advertisement