Родил се без крак, уста и нос. Как живее това уникално момче днес

Родил се без крак, уста и нос. Как живее това уникално момче днес
nika_evil_ / Instagram

Той има необичаен, но щастлив живот.

Роден е без крак, уста и нос. Собствената му майка се отказала от него, но семейство Злобин не могло да подмине необичайното момче. Разказваме как живее и изглежда момчето на име Рустам днес.

Сам себе си уплашил

Рустам е роден през 2013 г. в руския град Череповец. За родителите му не се знае нищо. Носело се само слух, че момчето се е родило с отклонения, защото майката се опитвала да прекъсне бременността и пила хапчета. Но официално потвърждение за това няма.

Веднага след раждането момчето е изпратено в сиропиталище. Според учителя, вместо лице, той имал дупка: носът и устата му липсвали. Веднъж Рустам видял отражението си в играчка и се уплашил. Започнал да покрива главата си с одеяло, за да скрие лицето си.

Едва след първата си операция момчето започнало да прилича на човек. Започнало да говори и можел да се храни сам. Но Рустам се научил да ходи едва на четиригодишна възраст.

Медицинските сестри просто нямали време да научат момчето без крак как да използва патерици. Ето защо той се придвижвал пълзейки. Всичко се променило, когато семейство Злобин срещнало Рустам.

Попадането в пълноценно семейство

Рустам Злобин
nika_evil_ / Instagram

Осиновителите на Рустам разбрали историята му в интернет. За него разказали в един от сайтовете за осиновяване. По това време приемната майка Ника вече твърдо била решила, че иска да вземе дете със специални нужди, за да му помогне да влезе в големия свят.

На първата среща Рустам се страхувал от непознатите, които идвали при него. Тогава Ника била със съпруга си, който подкрепил решението й да осинови дете.

Момчето се разплакало, избутало играчките, които му били донесени, поискало да се върне при хлапетата. Накрая Рустам бил пратен при връстниците си, които репетирали представление. Там момчето се настанило, свикнал с непознатите и новите играчки. В края на срещата семейство Злобин разбрали, че Рустам ще бъде тяхното дете.

Как се променил животът му 

Рустам Злобин
nika_evil_ / Instagram

В новото семейство Рустам бил научен да ходи с патерици, а след това му платили протеза. Момчето не само можело да се движи, но дори карало ски. Речта на Рустам сега се обработва от логопед. В графика на детето е и хипотерапията – занимания с коне и плуване с делфини.

Купили му и детски синтезатор – вечер момчето музицира и пее песни с любимата си баба.

През миналата година 9-годишният Рустам беше в първи клас. Занимава се и с пара-карате. Може би някой ден ще стане параолимпийски шампион.

Като цяло майката на Рустам отбелязва, че той е станал много по-освободен, придобил е самочувствие. Точно това искала тя. Специалните деца трябва да имат сила на волята и харизма, за да се справят с трудностите на света около тях, който до днес остава враждебен към такива хора.

„Разбира се, подобни промени няма да се случат веднага. Но е важно хората да станат по-добри един към друг и да се научат да се отнасят с разбиране към необичайността на друг човек.

Advertisement