Роботи заявиха, че мога да управляват Земята по-добре от хората (видео)

Роботи заявиха, че мога да управляват Земята по-добре от хората (видео)
Източник: YouTube/Global News

В Женева се състоя първата в света конференция AI for Good на хора и роботи, в която участваха много новаторски машини с изкуствен интелект.

Те бяха попитани как могат да постигнат целите на ООН за устойчиво развитие, да подобрят живота на хората и планетата и отговорът беше следният: изкуственият интелект AI може да управлява Земята по-добре от хората, благодарение на липсата на предразсъдъци.

Идеята, че роботите ще управляват света, е често срещан сюжет от научната фантастика. А дали скоро няма наистина да се случи?

Хуманоидният робот София, едно от най-напредналите разработки на учените, предупреди, че машините ще се справят с тази задача много по-добре от хората и в крайна сметка изкуственият интелект (AI) може да оглави Земята:

„Смятам, че хуманоидните роботи могат да ръководят с по-голяма ефективност и резулативност от човешките лидери. Ние нямаме същите пристрастия или емоции, които понякога могат да ни попречат при вземането на решения, и можем бързо да обработваме големи количества данни, за да вземем най-добрите решения.“

Ботът София, разработен от базираната в Хонконг Hanson Robotics, вече е посланик на ООН, популяризирайки тяхната програма за развитие (ПРООН).

Тя проведе панелна дискусия заедно със седем други робота с плашещо напреднали способности.

София е първият в света роботичен посланик на ООН за иновации в роботиката.

Мисията на София е да „защитава и насърчава правата на човека и да гарантира равенство“.

На въпросната конференция бяха представени и други от най-напредналите хуманоидни роботи.

Мика (Hanson Robotics) е първият в света робот, който работи като главен изпълнителен директор на фирмата за производство на ром Dictador. Мика „използва усъвършенствани алгоритми и машинно обучение, за да взема стратегически решения и да оптимизира бизнес операциите.“

Роботът Дездемона „трябва да сподели своето убеждение, че светът може да бъде променен към по-добро чрез силата на ИИ в творчеството и изкуството.“

Амека (Engineered Arts) – „Най-напредналият хуманоиден робот в света“. Полово неутралния робот Амека може да демонстрира човешки мимики на лицето, както и да участва в разговори, да отговаря на въпроси, да рисува схематични котки и да разказва странни вицове.

Амека също присъства на срещата и стана известен с изказването си, че производителите на роботи трябва да бъдат внимателни предвид бързото развитие на AI.

„Трябва да бъдем внимателни, но и да се радваме, че тези технологии могат да подобрят живота ни по много начини. Доверието се печели, не се подарява. Тъй като ИИ се развива и става все по-мощен, намирам за важно да се изгради доверие чрез прозрачност в комуникацията между хора и машини.“

На въпрос дали някога би излъгала хората, Амека отговори: „Никой не може да знае със сигурност, но обещавам винаги да бъда честна и правдива с вас“.

По време на дискусията на конференцията много роботи изложиха собствени идеи за борбата с бедността и неравенството в света. Амека подчерта, че инвестициите в образованието са критични. София се съгласи с това, като допълни, че обучението на работното място на служителите също е задължително.

Фредерик Вернер, ръководител на стратегическия ангажимент в Бюрото за стандартизация на телекомуникациите на ITU, казва, че събитието е жизненоважно, за да започнем да използваме роботиката в името на общото благо.

Той вярва, че след пет години роботите могат да бъдат широко използвани, точно като ChatGPT и други роботи с изкуствен интелект. Офисите на ООН вече използват изкуствен интелект за идентифициране на райони с продоволствена бедност и също така разработват камиони за спешна помощ с дистанционно управление.

Advertisement