Велики Четвъртък: ето какво трябва да знаем за този ден

Велики-Четвъртък

Всяка година, три дена преди Великден всички християни отбелязват един от най-важните дни в Страстната седмица – Велики (Чистият) Четвъртък.

На Велики Четвъртък се припомнят такива важни събития като това, че Христос измива краката на учениците си, както и предателството на Юда.

Велики Четвъртък е ден за пречистване на дома, тялото и душата… На този ден много християни се отправят на сутрешна служба за изповед.

Какво трябва да се прави?

Измиването на Чистия четвъртък е прието да се прави със сребърна вода. За това трябва да напълните съд с обикновена вода, да сложите в него сребърна вещ, а после да се измиете.

Постарайте се на този ден да се изкъпете преди изгрев слънце.

По възможност отидете на църква за изповед и причастие.

На този ден трябва да направите генерално почистване на дома си. Всички стари и ненужни вещи трябва да се изхвърлят. Също така е важно да се приключи с прането на дрехите.

Цялото чистене и работа по дома трябва да се извърши преди началото на вечерната служба. Боклукът трябва да бъде изхвърлен извън пределите на дома.

На Велики Четвъртък не може да се заема. Смята се, че заедно с ценностите отдавате и своето благополучие.

Това е най-благоприятният ден за боядисване на яйцата и изпичане на козунаците. Ако сте решили да приготвите празничните козунаци, се постарайте да се удържите от изкушението да ги пробвате. Това е строго нарушение на Великия пост.

Advertisement