Жена задала само един въпрос и спасила парите си от измамниците

стара жена държи телефон
Източник: Pixabay

Жителка на австралийския град Сидни задала един прост въпрос и спасила спестяванията си от измамници, които от името на сина й се опитали да откраднат пари от нея. За това съобщава Daily Mail.

64-годишната Лиза (името е променено) получила съобщение от името на най-големия си син Тим. „Здравей, мамо. Имам нов телефон и номер. Можеш да изтриеш стария ми. Моля, уведоми ме, ако си получила съобщението“, се казва в него.

В по-нататъшната кореспонденция фалшивият Тим ​​заявява, че е стресиран. Когато жената се опита да утешила сина си, той й написал, че има проблеми с банковите операции и поискал заем от 8,9 хиляди австралийски долара.

„Мразя да те безпокоя, но банката блокира моята интернет сметка за 48 часа заради този нов номер. Трябва да направя няколко плащания и това ме стресира ”, пише в съобщението.

Жената знаела, че Тим си е купил къща и се готви да се премести със семейството си. Тя била готова да му преведе 5 хиляди австралийски долара от кредитната си карта. Преди това Лиза се опита да се обадила на сина си, но събеседникът отговорил, че не може да говори.

Тогава майката се досетила да зададе личен въпрос на събеседника: „Как се казва дядо ти по майчина линия?“ Измамникът избегнал отговора и заявил, че вече не е дете и сам ще се справи с проблема си.

Жената се опитала да се обади на втория си син, за да го помоли да помогне на Тим, но той не си вдигнал телефона. В крайна сметка тя разбрала, че говори с измамник и отказала да преведе парите.

„Беше ми много неловко да го попитам първия път. Но нещо в мен изтръпна. Когато той не отговори, си помислих, че нещо не е наред, защото отговорите на такива въпроси трябва просто да излетят от езика “, разказва по-късно жената.

Тя споделила кореспонденцията с надеждата други хора да не станат жертва на същата измама.

По-рано беше съобщено, че жителка на град Олбани, Австралия, незабавно е загубила всичките си спестявания заради един SMS. Тя получила съобщение, че се опитват да изтеглят пари от нейната сметка и се съгласила да прехвърлят парите в резервна сметка, която се оказала измама.

Advertisement