В Китай наказват по суров начин шофьорите, забравящи да превключат дългите светлини

В Китай наказват по суров начин шофьорите, забравящи да превключат дългите светлини
SHENZHEN TRAFFIC POLICE/WEIBO

Случва се шофирате късно през нощта по магистралата и насреща ви се зададе някой негодник, който е твърде мързелив да превключи от дълги светлини на къси светлини, като по този начин заслепява очите ви с ярка светлина.

Това е много вбесяващо ,освен това е и опасно. Пътната полиция в китайския град Шънджън веднъж измислила как да накаже по суров начин такива шофьори.

Ако не харесвате шофьорите, които ги мързи да превключват от дълги на къси светлини, тогава определено ще ви хареса наказанието, измислено за тях от китайската полиция.

Техният метод се основава на справедливост и възмездие. Полицаите просто поставят небрежните шофьори на стол пред колата им и ги принуждават да гледат дългите светлини. 

Тези снимки бяха публикувани от пътната полиция на град Шенжен на официалната им страница в популярната китайска социална мрежа Weibo.

„Днес изпълняваме наказание с помощта на дълги светлини“, гласи надписът към снимките.

Освен че трябва да се взират 60 секунди към включените фарове, нарушителите трябва да платят и глоба от 300 юана (44 долара).

Китай наказание
SHENZHEN TRAFFIC POLICE/WEIBO

Това не е първият път, когато китайската полиция извършва подобни акции. През 2014 г. подобна инициатива обаче получи отрицателни отзиви от обществеността. Съвременните проучвания обаче показват, че 90% от анкетираните одобряват тази мярка.

„Само аз ли смятам, че една минута е твърде кратка?“, коментира потребител, чийто коментар впоследствие е харесан от повече от 12 хиляди души.

Друг смята, че кампанията е „отдавна закъсняла“, докато един укорява „егоистичните, невнимателни шофьори“. Няколко души се притесняват, че наказанието може да увреди сериозно зрението, а един заявява: „Това е нарушение на човешките права“.

Пътната полиция на Шенжен и преди е избирала нетрадиционни наказания. През 2015 г. накараха пешеходци, които пресичат неправилно, да избират между плащане на глоба или да си сложат зелена шапка и жилетка и да помагат на полицията да управлява трафика. 

Advertisement