Обяснявам накратко. Как да разберем, че месото е пълно с вода и сол:

Обяснявам накратко. Как да разберем, че месото е пълно с вода и сол:
Изображение от mrsiraphol on Freepik

Купувате ли често филе? Или може би сланина със слой месо, надявайки се, че ще се поглезите с деликатес? И така, надявайки се да се поглезя, попаднах на още един продукт, който може да се нарече само гърди в кавички. Защото всъщност това не са гърди, а месна субстанция, напълнена със солен разтвор.

Искам да ви кажа как да разберете, че месото е „напомпано“ с вода и сол. Това се разбира от 2 думи в състава на продукта.

Естествено, първото нещо, което можете да направите, е да вземете продукта в ръцете си. И да го натиснете леко с пръсти. Първо, ще почувствате, че месото е много меко, като памук. И че от него изтича вода върху, в което е опакован продуктът.

Сега можете да започнете да четете състава на този продукт. Не трябва да обръщате внимание на това, което е написано на лицевата страна. Лично аз се поддадох на измама по този начин. Видях думите „гърди“, „класически вкус“. Но всъщност изобщо не беше класически вкус.

После обръщаме опаковката и четем, че това е „продукт от свинско месо“. Посоченото тегло на продукта е 370 грама. Но всъщност там има 2 пъти по-малко сурово месо.

И в състава виждаме на първо място свинското месо. Значи добре, казваме си. Това означава, че наистина има месна основа.

Но след това виждаме вода и сол. Има голяма вероятност месото да е било напълнено със солен разтвор.

Суровината се раздува до максималния възможен размер и за да се стабилизира това вещество, се добавят съответните химикали – натриев пирофосфат и натриев полифосфат.

Знаете ли, с такива съставки в продуктите скоро можете да станете химик. Волю-неволю. Започвате да виждате, че навсякъде има само фосфати, нитрати, серен диоксид и други съединения.

Винаги ме е интересувал въпросът – как са оцелели нашите предци преди? Как са запазили вкуса и са удължили трайността на продуктите? Естествено – осолявали са, замразявали са. Но не е имало никаква химия.

Като цяло, ако купувате месен продукт, винаги гледайте първия ред на съставките. Ако там са посочени вода и сол, тогава трябва да знаете, че повече от половината от продукта се състои от саламура.

После ще трябва да изпиете литър чиста вода, тъй като от такъв „деликатес“ ще изсъхне устата ви.

Advertisement