На 16 ноември почитаме свети апостол и евангелист Матей. Съпровождал е Христос в пътешествията му

свети-апостол-Матей
Източник: newsbel.by

На 14 ноември православната църква почита паметта на апостол и евангелист Матей, един от 12-те ученици на Исус Христос, автор на първото от четирите евангелия.

Празникът винаги се пада на втория ден от Великия пост, който се нарича още Апостолски – заради почитта към Христовите апостоли.

Пълното име на апостола е Матей Леви. „Матей“ се превежда като „Дар от Господа“, „Леви“ – показва, че неговото родословие идва от левитите – хористи на еврейския храм на Стария завет. Матвей имал добро образование, знаеше как да смята, да пише и да мисли аналитично.

Преди да срещне Христос, Леви Матей е бил митар – данъчен инспектор, който е събирал данък от евреите за римляните. Евреите мразели и презирали митарите, които не само събирали данък за нашествениците, но и изисквали по-голямата част от него за себе си.

Апостол Матей и Исус Христос

Веднъж, когато Матей вършел работата си, Исус минал покрай него, а зад Него цяла тълпа, очакваща Христовото учение. Господ обърнал очи към Матей и му казал: „Следвай Ме!“ Митарят без колебание се надигнал и последвал Исус.

Впоследствие Матей организира богато угощение, на което присъстват Христос и неговите ученици, както и много бирници и грешници. Тъй като фарисеите били недоволни от такова събитие, Спасителят им казал: „…не здравите имат нужда от лекар, а болните. Не дойдох да призова праведните към покаяние, а грешниците” (Лука 5:31, 32).

Матей придружава Христос по време на земния Му път до разпятието и след възкресението. Той бил свидетел на провъзгласените от Него учения, чудеса и изцеления. По време на Петдесетница Матей, изпълнен със Светия Дух, е изпратен да проповядва Христос и Неговото учение на своите сънародници евреи.

Затова осем години по-късно той пръв написва светото Евангелие, в което излага учението и делата на Христос Спасителя за онези народи, до които не е достигнало устното предание.

Евангелието от Матей е сред синоптичните, т.е. сходни по съдържание три от Матей, Марко и Лука, най-богато на текст. Разказва за събития от живота на Исус Христос и включва много цитати от Стария завет, за да убеди всички, че Исус от Назарет е истинският очакван Месия, Божият Син, въплътен за спасението на целия свят.

Какво да правим в този ден

Ако не е възможно да oтидете на поклонение в този ден, тогава си струва да се молите у дома на апостол Матей. И още – да се чете Евангелието от Матей – като преклонение пред великия светец и неговите дела.

Като цяло се смята за много полезно в деня на почитането на светеца да се четат неговите произведения, да се слушат акатисти и какво се казва за него в „Житията на светиите“.

Матей Леви в изкуството

Фигурата на апостол Матей е вдъхновявала много художници, но най-често се среща в картините на Караваджо.

В литературата Матей Леви е изобразен в творбата „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков.

Advertisement
Фейсбук коментари