На децата се позволява твърде много или защо съвременното възпитание търпи пълен крах

На децата се позволява твърде много или защо съвременното възпитание търпи пълен крах
Изображение от gpointstudio on Freepik

Отглеждането и възпитанието на деца е доста противоречива тема. Някои хора предпочитат естественото възпитание, отглеждането на дете по начина, по който са го правили преди появата на много от благата на цивилизацията.

Други го правят така, както са правили техните майки и бащи навремето. Други пък възприемат модерен подход. Но дори и с най-новите тенденции родителите правят грешки.

Ето кои са основните причини защо днешното възпитание не отговаря на нуждите на обществото.

Няма „общество от възрастни“

Вече няма „общество на възрастни“, които споделят едни и същи ценности в образованието. Никой не смее да каже на децата, че правят нещо нередно. Ако учител крещи на дете, родителите ще вдигнат шум. В същото време майките и бащите остават сами с методите си.

Представете си картина на тригодишно дете, което седи на земята и започва да крещи в истерия. Майка му с три чанти и колело в ръце го моли да стане. Детето продължава да реве, всички го гледат и ускоряват крачка. Жената кляка и се опитва да убеди бебето да се успокои, но главата му става като червен балон от рева. Майката е безсилна…

Вместо подкрепа от другите възрастни, тя улавя само коси погледи от околните.

На децата се позволява твърде много

Все повече родители приемат лошото поведение като нормално. „Това е дете!“ или „Той си играе!“ — реакцията на майката към дете, което дави  коте в локва или изсипва пясък в очите на друго дете. Така възрастните абдикират от отговорността за възпитанието.

Всъщност децата разбират всичко и са способни да научат повече, отколкото им признаваме. Обноските и поведението в обществото са нещо, на което трябва да се обръща внимание от най-ранна възраст.

Съвременните родители не учат на търпение

За да избегнат всякакви викове, родителите се подготвят за всякакви „проблеми““. Детето просто хленчи – веднага му дават бисквитка, докато се вози в колата – незабавно включват детски песни, седи с родителите си в кафене – гледа анимационни филми на таблета. Удобно?

Да, но заради факта, че родителите успокояват детето при най-малкото му нервничене, това води до факта, че то не се научава на търпение и да се държи подобаващо.

Възрастните „изкупват“ вината си

Животът на съвременното дете е планиран почасово: училище, уроци, спорт. Родителите се притесняват, че не прекарват достатъчно време с детето си. Затова, когато поиска нещо, молбите му се удовлетворяват много бързо. Възрастните изкупват „вината“ си по този начин. Но детските прищевки тепърва започват да растат…

Родителите пренебрегват собствените си нужди

Детето е в центъра на семейството. Но не забравяйте за вашите взаимоотношения. Децата трябва да знаят, че родителите им са независими хора със собствени желания. Това ще им помогне да изградят комуникация с другите хора в бъдеще.

Прекален контрол

Родителите ви знаеха ли какво правите по цял ден? Сега кой от вас е готов да приеме факта, че до вечерта не знае къде е детето му? Типична ситуация: „Сложили си шапката? Снимай се и покажи.” Децата сега растат в ситуация на постоянен контрол и няма да станат самостоятелни много скоро.

Това са нещата върху които трябва да се замислим по отношшение на съвременното възпитание на децата. Вие имате ли какво да добавите?

Advertisement