Днес почитаме Света Анна – майката на Дева Мария. Закрилница на бременните и майките

Днес почитаме Света Анна - майката на Дева Мария. Тя закриля бременните и майките

Всяка година на 9 декември вярващите отбелязват Деня на света Анна. Празникът е свързан с непорочното зачатие на Анна с дъщеря й Мария, която станала майка на Иисус Христос.

В миналото с молитви към света Анна се обръщали за изцеление от безплодие и помощ при трудно раждане.

Какво е известно за света Анна

Праведната Анна била една от дъщерите на свещеник Матан, която произхождала от първосвещеническия род на Аарон. Нейният съпруг свети Йоаким бил един от потомците на цар Давид.

По този начин двойката имала много благороден произход, но живеела обикновен живот и не се радвали на никакви предимства от своя произход.

Двойката живеела в Назарет в Галилея, били богобоязливи и трудолюбиви, живели в брак 50 години, но не могли да имат дете.

По това време бездетността се смяташе за Божие наказание и по закон на бездетните двойки дори било забранено да правят подаръци и дарения за Храма.

До дълбока старост Йоаким и Анна търпели „срама от бездетността“. И един ден, когато първосвещеникът отказал на Йоаким правото да принесе жертва на Бога, той отишъл в пустинята, за да прекара време в пост и молитви.

Ана останала сама вкъщи и започна да се моли на Бога и да плаче за съдбата си.

Архангел Гавриил се явил пред нея и й съобщил, че Анна скоро ще роди дъщеря.

Ангелът се явил и пред Йоаким, като му съобщил същата новина. Архангел Гавраил казал на Анна, че благодарение на дъщеря й светът ще бъде спасен. Двойката се зарадвала и обеща да посвети детето на Бог. Анна родила момиче, Дева Мария.

В продължение на три години двойката отглеждала дъщеря си у дома, а след това я изпратила в храма в Йерусалим. Няколко години по-късно свети Йоаким, който бил на 80 години, починал. Анна отишла да живее в храма с дъщеря си, където прекарала 2 години с нея, след което и тя починала – на 79 години.

Света Анна, чиято памет се чества в деня на зачатието на Дева Мария, е пророчица и майка на пророк Самуил.

Тя идваше от град Армаефма, беше съпруга на Елкана. Дълго време тя не можеше да има деца, поради което съпругът й дори взе друга жена за себе си, но след като се помоли в Шило, тя все пак зачена и роди дете.

Имен ден днес празнуват много прекрасни имена:Ана, Анна, Ана-Мария, Анабел, Анелия, Анелия, Анелка, Анеля, Анета, Аким, Еким, Яким, Анита, Аница, Аничка, Анка, Анко, Анна, Анушка, Аня, Ачо, Вилиана, Йоаким, Яко, Яна, Яна, Янаки, Янаки, Яначко, Янита, Яница, Янка, Янко,  Янчо, Янкул, Януш, Янчул и Яньо.

Advertisement