Момиченцето чуло от родителите си, че само чудо може да спаси брат й. Цената на едно чудо:

тъжно момиче
Източник: Pixabay

Веднъж осемгодишната Тес чула майка си и баща си да говорят за малкия й брат Андрю. Той бил много болен, а семейството му нямало пари.

Само една скъпоструваща операция можела да го спаси, но нямало откъде да набавят парите. Тя чула как татко й прошепнал отчаяно на майка й: „Само чудо може да го спаси сега“.

Теси, без да мисли дълго, изтичала в стаята си, пропълзяла под леглото и извадила буркан, в който държала всичките си спестявания. Тя изсипала монетите на пода и внимателно ги преброила. Дори три пъти.

Поставяйки монетите обратно в буркана, тя се измъкнала през задната врата и тръгналла към голямата аптека, намираща се на шест пресечки от тях.

Пристигайки в аптеката, тя видяла фармацевта, който разговарял с мъж в строг бизнес костюм. Момичето не можело да губи време, затова започнало да привлича вниманието на аптекаря към себе си. Тес  прочистила гърлото си. Никакъв ефект. Накрая извадил четвърт долар от буркана си и го ударил по стъкления плот. Това сработило!

„Какво искаш?“ — попитал фармацевтът с раздразнен тон.

„Ами, искам да говоря с вас за брат ми“, отвърнала Тес със същия раздразнен тон. „Той е наистина, наистина болен… и искам да купя чудо.“

— Моля, не разбрах? – казал аптекарят.

— Името му е Андрю и в главата му расте нещо лошо и баща ми казва, че сега само чудо може да го спаси. И така, колко струва едно чудо?

—  Тук не продаваме чудеса, момиченце. Съжалявам, но не мога да ти помогна – казал фармацевтът, като омекнал малко.

— Слушайте, имам пари да го платя. Ако не са достатъчни, ще взема още. Само ми кажете колко струва.

Добре облеченият мъж бил братът на аптекаря, дошъл от Чикаго. Той се навел и попитал момиченцето:

„От какво чудо има нужда от брат ти?“

— Не знам — отвърнала Тес, въртейки очи.  — Само знам, че е наистина болен и мама казва, че има нужда от операция. Но баща ми не може да я плати, така че искам да използвам парите си.

— Колко имаш?“ – попитал мъжът от Чикаго.

— Един долар и единадесет цента — отговорила едва чуто Тес. — И това са всички пари, които имам, но мога да взема още, ако трябва.

— Е, какво съвпадение – усмихнал се мъжът. —  Един долар и единадесет цента е точната цена на чудо за малки братчета.

Той взел парите й в едната ръка, а с другата хвана ръката й и казал: „Закарай ме там, където живееш. Искам да видя брат ти и да се запозная с родителите ти. Да видим дали имам чудото, от което се нуждаеш.“

Този добре облечен мъж бил д-р Карлтън Армстронг, хирург, един от най-добрите специалисти по неврохирургия. Операцията била завършена без заплащане и не след дълго Андрю се върнал вкъщи и се чувствал добре.

Самият лекар бил поразен от решителността на момиченцето. Това била мотивацията на Карлтън да направи тази операция безплатно.

Мама и татко пък щастливо говорели за веригата от събития, които ги бяха довели до това чудо.

Не вярвате в чудеса? Тогава запомнете: те не са около около нас, те са вътре във всеки от нас!

Advertisement