Момче със синдром на Даун се хвърлилo във водата, за да спаси давещи се момичета (видео)

Момче със синдром на Даун се хвърлил във водата, за да спаси давещи се момичета (видео)
Източник: Instagram/valerio_catoia

Бихте ли рискували живота си, за да спасите напълно непознатi? Всички се надяваме, че ще сме достатъчно смели да го направим, ако възникне такава ситуация, но – ако трябва да сме честни – това е плашеща идея!

Тийнейджър със синдром на Даун на име Валерио Катоя не се чудел много как би реагирал, ако е изправен пред такава дилема. Той бил подложен на подобно изпитание и се доказал като истински герой.

Валерио Катоя е роден със синдром на Даун. На 3 години родителите му решават, че момчето трябва да започне да плува, за да подобри силата и издръжливостта си.

В резултат на това Валерио не само се научил да плува, но и постигнал успех в тази дейност. Състезавал се на специални олимпийски игри. Освен това завършил обучение за спасяване на хора в морето.

Както ще се окаже по-късно, именно тази комбинация от уменията на Валерио в крайна сметка ще направи разликата между живота и смъртта на две млади момичета.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Valerio Catoia (@valerio_catoia)

Един ден Валерио, заедно с баща си и по-малката си сестра, отишли да почиват на плаж в италианския регион Лацио.

Тримата се наслаждавали на спокойния ден край морето, когато изведнъж чули викове за помощ. Две момичета на 10 и 14 години се оказали в капан и не можели да излязат на брега.Този ден имало вълни, а течението завлякло децата дълбоко във водата.

Когато Валерио и баща му разбрали какво се случва, двамата скочили във водата, за да спасят децата. Бащата грабнал 14-годишното момиче, а Валерио – 10-годишното. . Валерио стигнал до по-малкотомомиче и използвал своите спасителни умения, за да задържи главата й над водата, докато плувал обратно към брега.

Когато Валерио и баща му извадиха момичетата на брега, спасителите току-що пристигнали.

Разбира се, подобна постъпка нямало как да остане незабелязана! По-късно министърът на спорта на Италия връчил на Валерио медал за смелост, храброст и спортни умения.

Вижте видео от награждаването:

Смелостта на Валерио не само прави родителите му горди, но и вдъхновява всички хора, родени с увреждания!

Валерио е истинки герой!

Advertisement