Молитвата може да бъде и без думи…

молитва
Източник: Pexels

Каква трябва да бъде молитвата? Има ли Бог нужда само от текст, проверен от много поколения вярващи, и нищо друго? Какво и кога да кажем, за да бъдем чути от Всевишния.

Разбира се, в църковните магазини има различни издания на молитвени книги с тълкуване и обяснения. В близост до иконите в храмовете е отпечатан текстът на призива към светеца, трябва само да поставите името и молбата на строго посочени места.

Изглежда, че случайно казана дума на грешното място в изречението или неправилно разчетена интонация ще направят молитвата по-малко ефективна.

Може ли молитвата да бъде индивидуална? Можете ли да говорите на Бог със собствените си думи?

Отговорът на този въпрос може да бъде самото определение за молитва. Митрополит Филарет обяснява:

„Това е издигането на ума и сърцето към Бога, което е благоговейното слово на човека към Бога.“

С други думи, това е специално, повишено състояние на душата, в което човек прославя, благодари и моли Господ за своите нужди.

Разбира се, можете да се обърнете към Бог, без да произнесете нито една дума. Това е сърдечна, вътрешна молитва. Може да си припомните подвига на исихастите, избрали подвига на мълчанието.

Сам Господ вижда и знае всичко, дори когато не смееш да му кажеш нищо. Основното нещо са тези внимателни, смирени, благоговейни чувства към Всемогъщия. Нищо няма да работи без тях, дори ако прочетете целия молитвеник от кора до кора.

Малко вероятно е Господ да следва текста на молитвата и колко правилно го четете. Доколкото е избрана правилната тържествена интонация.

Ние сме грешници, носещи суета и страсти. Затова, говорейки с Бога от сърцето си, нашата молитва е лишена от своето достойно съвършенство. При обръщането към Бога ще блеснат гордостта, суетата и забравата. Молитвеникът е помощник, който учи как да се обърнете към Всевишния. Думите на светите отци ще ви позволят да се докоснете до състоянието, когато са се молили, до техния опит и чувства.

В ежедневния бяг на суетата невинаги имаме време за пълноценна молитва. Не пропускайте молитвеното правило. Ето тук думите идват на помощ. Никой не сравнява собствените си думи с тези, използвани от светите отци в молитвата. Това смътно напомня на сравнение между графоманската поезия и тази на Пушкин, избора на ноти на ненастроена китара и операта на Чайковски.

По-добре е смирено да се обърнете към Господ с вашите собствени думи, отколкото мисълта да го отложите за по-удобно време.

Грижовните родители разбират бърборенето на бебето си. То все пак ще се научи да говори правилно, разбираемо за другите. Постепенно усложнявайки уроците, те се опитват да направят речта на детето грамотна.

Същото важи и за обръщането към Бога. Той внимателно ще разбере чувствата, ще обърне внимание на вашите преживявания. Но когато човек се стреми към Бога, тогава е необходимо самоусъвършенстване. В този случай молитвеникът ще играе ролята на азбука.

Advertisement
Фейсбук коментари