Когато разбрах, че майката се отказва от болното бебе, се втурнах към родилното

Когато разбрах, че майката се отказва от болното бебе, се втурнах към родилното
Изображение от Freepik

Не знам как можеш да се откажеш от кръвта си. Да носиш бебето под сърцето си и да го оставиш на произвола на съдбата. Как е възможно? И то само защото не е роден съвсем здрав.

Синът ми се запозна с Надя, когато беше на 39 години. Снахата вече била омъжвана веднъж, въпреки младата си възраст. Срещнали се напълно случайно, но, както казва синът, било любов от пръв поглед. Няколко месеца по-късно той й предложи да се оженят и тя се съгласи.

Снахата вече беше бременна, когато се ожениха. Тя не беше особено внимателна по време на бременността. Реши, че младостта е ключът към безпроблемната бременност. Въпреки че това е мит. Дори когато премина всички тестове и направи ултразвук, нищо не се промени.

Лекарите й казаха, че има известен риск, така че е по-добре да се подложи на допълнителни прегледи, за да се увери, че детето е здраво. Но снахата отказа – тя каза, че това са само медицински истории на ужасите, в които тя не вярва.

В деня на раждането синът не можеше да си намери място. Той си припомни прогнозите на лекарите и беше много притеснен. Освен това раждането било тежко – снахата била откарана в реанимация. Внукът веднага бил поставен в кувьоз, защото възникнали проблеми.

И тогава на новата майка било казано, че синът й има синдром на Даун.

Когато синът ми разбра за диагнозата на детето, се замисли. Снахата ревеше, зарината във възглавницата си и ругаеше всички лекари.

Но какво общо имат те с това? Решихме обаче, че ще отглеждаме бебето каквото и да става. Такива деца също могат да живеят пълноценен живот, ако се обърне нужното внимание на тяхната рехабилитация.

Но снахата имала свои планове – напуснала сама и се прибрала без предупреждение. Бяхме шокирани, когато тя спокойно призна, че е изоставила сина си. Не искала да съсипва живота си и да отглежда болно дете.

Реших да говоря насаме със сина си. Обясних му, че не трябва да се отказва от бебето. Какъвто и да е, той е наш. Какво го очаква в стените на сиропиталището? А ако го вземем, той ще има шанс за пълноценен, щастлив живот, въпреки диагнозата.

Цяла нощ мислех за внука си. Разбрах, че вече е усетил всичко. Разбрал е, че майка му го е изоставила, защото лежи в отделна студена кутия.

Надявах се снаха ми да се вразуми. Все пак бушуващите хормони могат да засенчат здравия разум на жената. Исках да вярвам, че е взела това решение прибързано. Снахата обаче доказа с безразличието си, че дори не иска да вземе болния си син на ръце. Тя не се нуждае от него.

Заведох внука си у дома. Първоначално снахата дори не излизаше от стаята, а когато разбра, че няма да върнем детето, подаде молба за развод.

Така в един момент тя загуби и сина си, и съпруга си.

А ние сами отглеждаме бебето и се гордеем с успехите му. Нашето „слънчево“ момче показва отлични резултати, така че прогнозите на лекарите са положителни. И това е най-добрата награда за всички ни!

Advertisement