Богоявление е! Денят, в който Исус се разкрива на света като Христос, Божият Син

Богоявление е! Един от най-големите християнски празници

Днес честваме един от най-големите православни празници – Богоявление или известен още като Йордановден и Кръщение Господне.

Празникът Кръщение Господне и е един от най-древните празници на християнската църква. Създаването му датира от времето на апостолите. Древното име на празника е „Богоявление“ или „Теофания“ – Богоявление е наричан още „Празник на светлините“. Защото Исус явява себе си пред света на този ден, а Бог разкрива Себе си в лицето на Христос едва край бреговете на река Йордан.

И четирите евангелия свидетелстват за това.

„И в онези дни Исус дойде от Назарет Галилейски и беше кръстен от Йоан в Йордан. И когато излизаше от водата, Йоан веднага видя небесата отворени и Духът като гълъб слизаше върху него. И глас дойде от небето: „Ти си Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение“ (Марк 1:9-11).

Думата „кръщавам“ на гръцки означава „потапям във вода“. Човек не може да разбере смисъла и важността на кръщението, без първо да разбере символичното и реално значение на водата в Стария завет. Водата е началото на живота.

Именно от водата, оплодена от животворящия Дух, ще произлязат всички живи същества. Където няма вода, има пустиня. Но водата може и да разрушава, и да унищожава, точно както Бог наводни греховете и унищожи човешкото зло с водата на големия потоп.

В памет на това, че Спасителят е осветил водата с кръщението Си, има водосвет; в навечерието на празника се извършва водосвет в църквите, на самия празник Богоявление – в реките или на други места, където се води. На 6 януари се освещават и бойните знамена на българската армия.

Кръщението на Йоан било символично и означавало, че както тялото се измива и очиства с вода, така и душата на човек, който се покае и повярва в Спасителя, ще бъде очистена от всички грехове от Христос.

Самият Йоан възкликнал: „Най-силният от мен идва след мен, в чието присъствие не съм достоен, навеждайки се да развърже ремъка на обувките Му; Аз ви кръстих с вода, а Той ще ви кръсти със Светия Дух” (Марк 1:7-8).

След Кръщението Христово кръщението за хората вече не е просто символ на пречистване. Тук Исус се разкрива на света като Христос, Божият Син. „Видях, свидетелствам: Той е избраният от Бога“, потвърждава Йоан Кръстител.

Богоявление разкрило на хората великата Божествена тайна на Светата Троица. Сега всеки кръстен се причастява в това тайнство, според думите на Христос към Своите ученици: „Идете, научете всичките народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа” (Мат. 28:19).

В православната църква празникът е един от дванадесетте и с него завършва коледният цикъл от празници.

Advertisement