Хората нагло си изхвърляли боклука в гората. Тогава кметът решил да им даде урок:

Хората нагло си изхвърляли боклука в гората. Тогава кметът решил да им даде урок:
Източник: Pixabay

Тази история се случила във Франция в старинния регион Пикардия.

Една сутрин мъжът решил да се разходи на чист въздух. Отишъл в гората край града. Природата там била магическа. Обляната в слънчеви лъчи гора изглеждала приказна, пролетните цветя радвали окото навсякъде, а някъде от далечината се чувала птича песен.

Но изведнъж идилията била нарушена от камион. Мъжът бил силно разтревожен от факта, че возилото се движи по непроходим участък в самото сърце на гората.

Изведнъж камионът спрял. Това разтревожило мъжа още повече. Решил да се приближи, за да види какво ще стане по-нататък. Това, което видял, го шокирало до дъното на сърцето.

От камиона стоварили цяла планина от боклук. Тези, които били решили да изнесат отпадъците в гората, явно не очаквали някой да ги види.

Мъжът бил толкова възмутен, че веднага отишъл в кметството.

Кметът Кристоф Дитрих, известен като активен природозащитник, бил шокиран от варварството на неизвестните хора. Той решил да даде урок на виновните. Урок, който да помнят дълго време.

Не му било трудно да разбере кой превръща гората в бунище. И много скоро градът разбрал за своите герои. Те, колкото и да е странно, се оказали тези, за които кметът би се сетил последни.

Усмихнати и вежливи хора, заемащи високи постове, гордеещи се с аристократичния си произход, които посещавали благотворителни балове и изнасяли речи пред ученици от местните училища.

Кметът не ги повикал в кабинета си и не им издал глоби. Той измислил много елегантно и хуманно отмъщение. За броени часове боклукът бил върнат пред праговете на тези, които го изхвърлили.

Първоначално хората бил шокирани. Боклукът издайническис тоял пред домовете им. И къде да го сложат? Колко неудобно биило пред съседите. Както и пред гостите. Само си представете. Вечер. Млад мъж кани красиво момиче да му гостува, а ето, че прагът на семейното му имение е осеян с боклук.

Хората веднага се втурнали да се оплачат от този хаос. И къде? Разбира се, в кметството. Но кметът ги поздравил със спокойна усмивка:

– Ако загубите портфейла си, не бихте ли искали някой да ви го върне? Случайно сте загубили боклука си в гората. И честните хора ви го върнаха!

„Не правя нищо незаконно. Връщам имуществото на законните му собственици“, казва кметът в интервю.

Акцията на Кристоф Дитрих била невероятно успешна. През първите пет години от неговите действия 90% от незаконните сметища изчезнали. Древната гора разцъфнала, а нашата планета получила още един, макар и малък шанс да оцелее.

Бъдещето на Земята започва с всеки един от нас. Никога не го забравяйте. 

Advertisement