Ето кой светец почитаме днес и как да се помолим:

Симеон-Богоприемец
Източник: YouTube

На 3 февруари почитаме паметта на Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Според българските вярвания това е един от най-опасните дни в годината. Поверието гласи, че не трябва да се хваща остър предмет и да се работи с вълна.

Към светиите Симеон и Анна се обръщаме с молитва за благополучие, късмет и здраве на новородените. Именно те на 40-ия ден след раждането на Исус Христос го взели в Храма и го признали за Месията. Двама праведни старейшини казали, че Исус ще стане не само откровение, но и светлина за всеки християнин.

Църквата смята Свети Симеон и Анна за последните пророци от Стария завет. И също така се казва, че те са олицетворение на целия израелски народ, който е чакал Божия Син и своето спасение. Анна и Симеон също символизират факта, че дори в напреднала възраст е възможно да се получи светлина от Господа.

Имен ден имат: Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника

За какво да се молим на свети Симеон Богоприемец

Вярва се, че иконите, рисувани в чест на Симеон Богоприимец, имат божествена сила. Образът на този светец е почитан в християнството и молитвата към Симеон Богоприемник никога няма да остави вярващите без подкрепа.

Молитвите към св. Симеон Богоприемец се отправят в следните случаи:

с молба за покровителство над децата;
с молба за здраве и изцеление на деца и бебета;
молба за утеха и търпение;

Молитва към свети Симеон

О, велики угоднико, Божий Богоприемеце Симеоне! Стоейки пред престола на Великия цар и нашия Бог Исус Христос, ти имаш голяма смелост към Него, защото Той благоволи да легне в ръцете ти заради нашето спасение. Затова към теб, като към силен застъпник и молитвеник за нас, прибягваме грешни и недостойни. Помоли се за Неговата благост, за да отвърне от нас гнева Си, който сме спечелили с делата си, и, гледайки безбройните ни грехове, да ни насочи към пътя на покаянието и да ни утвърди в изпълнението на Неговите заповеди. С молитвите си спаси живота ни в света и изпроси добър успех във всички добри неща, давайки ни всичко, от което се нуждаем за живот и благочестие.

За да можем да живеем тих и спокоен живот в пълно благочестие и чистота. И така, като напуснем временното си житие, да достигнем вечен покой, в който да бъдем достойни за Небесното Царство на Христа, нашия Бог, на Когото принадлежи всяка слава с Отца и Неговия Пресвети Дух, сега и завинаги и во веки веков. Амин.

Advertisement