А помните ли новогодишните традиции от нашето детство? Ето как посрещахме Нова година:

А помните ли новогодишните традиции от нашето детство? Ето как посрещахме Нова година:
Снимка: Facebook групата "Изгубени в миналото".

Вълшебните новогодишни дни наближават. Времето бяга неумолимо към този дългоочакван и обичан празник. И сега, в навечерието на чудесата, много от нас вече започват да се подготвят – купуват подаръци за близки, обмислят новогодишните си тоалети и създават празнично меню.

И неволно в паметта има изскачат картини от моето детство, онова през социализма. Когато подготовката за Нова година беше истинско събитие за всяко семейство, вълнуващо очакване на чудо.

Когато с такава любов и старание украсявахме стаите с цветни гирлянди, изрязвахме хартиени снежинки и ангелчета, за да превърнем апартамента в истинска приказка за празника.

Прекарвахме часове, правейки украса за коледната елха със собствените си ръце, а в новогодишната нощ нямаше по-желан подарък от ярки, шумолящи бонбони в празнична опаковка.

Нека днес си спомним всички тези новогодишни традиции, игри, вкусове и аромати на нашето детство. И нека се опитаме да повторим поне малко от тази магия в домовете си в навечерието на предстоящия празник.

Спомням си как в началото на декември ходехме с майка ми в един магазин за играчки в центъра на нашето село. И там избирахме няколко нови новогодишни топки в допълнение към тези, които вече имахме у дома. Също така се погрижихме да закупим нови пакети от новогодишен дъжд.

С наближаването още повече на празника от шкафа вадехме кутияа с украса за елхата. Внимателно сортирахне разноцветните топки и фигури, проверявайки дали всичко е непокътнато след миналогодишното съхранение.

Какъв аромат на борови иглички изпълваше целия апартамент, когато татко носеше елхата у дома.

У дома цялото семейство украсяваше елхата с елегантни играчки и окачи гирлянди из стаите. Татко ме вдигаше високо на ръце, за да мога да окача играчките отгоре. И аз се опитвах да разпределя всичко равномерно, така че елхата да е идеална.

Родителите пазарувахха и нужните продукти за празника. Сред тях, разбира се, бяха мандарините – тогава те можеха да се купят само за Нова година. Техният аромат изпълваше целия апартамент с предпразнично настроение.

В нашето детство беше обичайно да изпращаме празнични картички на семейството и приятелите. Отивахме до павилиона и избрахме най-красивите.

След това ги подписвахме с любов и ги носехме в пощата. И колко хубаво беше да получиш същите пощенски картички от семейството си с много топли думи. Сега си спомням това и ми става хубаво.

Спомням си също как направихме новогодишни играчки с майка ми, татко, по-големия брат и баба. Беше толкова вълнуващо да измисляте и създавате различни фигури и декорации за елхата със собствените си ръце.

Мама показваше как се правят триизмерни играчки от цветна хартия или плат. Изрязвахме забавни зверчета, снежни човеци и Дядо Мразовци от картон. И след това внимателно ги боядисвахме или рисувахме лицата им.

Баба ми ме научи как да правя красиви фенери от конци върху телена рамка. Изработвахме и гирлянди от цветна хартия или вата. Фантазирахме, измисляхме забавни истории и герои.

хартиени фенери
Тези фенери помните ли ги?

Когато приключехме, цялата всекидневна беше покрита с нашите майстории. Ярка, забавна, оригинална – всяка играчка беше специална. Окачихме най-добрите на дървото, а останалите използвахме за декорация на стаята.

И когато виждахме елхата да грее празнично в разноцветни светлини с нашите ръчно изработени шедьоври на клоните й, наистина усещахме приближаването на чудото. Сякаш със самата украса доближавахме тази магия.

А, да, още една традиция. За Нова година винаги украсявахме прозорците със снежинки, изрязани от хартия или салфетки.

Беше такава магия да седиш в топла стая, истински сняг да се върти извън прозореца и ярки, красиви снежинки да блестят по стъклото отвътре. Разреждахме  захар във вода, назмазвахме едната страна на снежинката с тази сладка вода и я лепвахме на прозореца.

Помня миризмата на лепило и хрущенето на нарязана хартия. Заедно с майка ми изрязахме сложни многовърхи снежинки или прости симетрични звезди. И след това внимателно ги лепвахме върху стъклото, опитвайки се да запълним равномерно целия прозорец с тях.

По време на процеса се грихежме да хапнем портокали и да пием горещ чай с меденки. И разбира се, към всяка изрязана снежинка отправяхме пожелания.

Подаръци за Нова година тогава… бяха цяла отделна магия. И дори не става въпрос за самите подаръци, а за очакването на чудото, с което ги чакахме.

Като новогодишни изненади получавахме най-вече сладкиши. Ярките бонбони в цветни опаковки са мечтата на всяко дете. Разбира се, те се появяваха по магазините едва около празниците. Ето защо все още свързвам аромата на мандарини и шоколад с Нова година.

Но основното беше атмосферата на мистерия. Пишехме писма до Дядо Мраз с нашите съкровени желания и вярвахме, че със сигурност ще получим вълшебен подарък под елхата.

А възрастните старателно ги криеха и пазиха в тайна като изненада. И тази интрига, интимността на момента беше истинската магия. Разопаковайки подарък в новогодишната нощ, сякаш се превръщахме в магьосници, създаващи чудо. В крайна сметка всяка изненада под елхата беше истинска сбъдната мечта за нас.

Сега изобилието от стоки в магазините по някакъв начин обезцени подготовката. Децата се разсейват и забавляват с джаджи, а не с творчество и очакване на чудо. Възрастните често просто купуват подаръци, без да се удивлят от радостта на детето.

Като цяло празниците станаха по-„потребителски ориентирани“.

За да върнете усещането за истински новогодишен празник, може да направите следното:

1. Спомнете си и повторете традициите от детството си. Украсете дома точно с тези играчки, които помните от детството – домашно направени снежинки, гирлянди. Пригответе любимите си лакомства от детството от мама и баба.

2. Прочетете новогодишните приказки и филми с децата и внуците си и отново повярвайте в чудеса. Пожелайте си нещо, докато камбаните бият, замръзвайки със затаен дъх, както сте правили някога в детството.

3. Не забравяйте да купите мандарини и портокали – така че ароматът им да изпълни цялата къща с очакване на празника. И на масата за Нова година сложете Руска салата и „Снежанка“.

4. Направете подаръци за вашите близки и деца със собствените си ръце, влагайки част от душата си в тях. И ги помолете да си пожелаят нещо, докато ги разопаковат.

5. Опитайте се искрено да се насладите на всяко малко нещо в новогодишната нощ – ударите на часовника, проблясъкът на гирляндите върху коледната елха, първата звезда в небето.

Advertisement