Емоционално! Сиамски близначки се виждат за пръв път, след като хирурзите ги разделили (видео)

Емоционално! Сиамски близначки се виждат за пръв път, след като хирурзите ги разделили

Двете момичета, които се родили слепнати в главите, били разделени благодарение на чудодейна операция.

Сестрите са родени на август 2020 г. в медицинския център „Сорока“ в Беер Шева в Израел и според The Times of Israel лекарите дълго време се подготвяли за операцията за отделяне преди момичетата да пристигнат.

И въпреки че подобна операция носи големи рискове, след 12-часова процедура „на живот или смърт“, бебетата успели да се видят за първи път.

Това е първата подобна операция, която се извършва в Израел.

„Когато сестрите събраха бебетата, прясно разделени, те се спогледаха, издадоха звуци и леко се докоснаха – беше прекрасно. Да можехте да видите комуникацията между тях, тя беше толкова специална “, казва д -р Исак Лазар.

сиамски-близначки
Близначките преди операцията. Снимка: Soroka University Medical Center in Beersheba

Д -р Лазар, който е и директор на отделението за детска интензивна терапия в Университетския медицински център в Сорока, продължи да обяснява:

„Всяко грешно решение можеше  да бъде разликата между живота и смъртта … беше толкова деликатно, тъй като операцията беше извършена между големите кръвоносни съдове в главите на бебетата. Всички знаехме, че всяко кървене може да има катастрофални последици.“

Операцията включвала присаждане на скалпа и черепна реконструкция, а за да се подготви за това, екипът практикувал върху висококачествени 3D виртуални модели  на момичетата.

„Беше сложно отвъд всичко, което човек може да си представи. Бебетата бяха свързани с тила си в област, където нямаше кожа и череп“ казва Лазар.

За целта трябвало да се постигне растеж на кожата. За да се постигне растеж на кожата, били инсталирани надуваеми силиконови торбички в съседните части на главите им.

„На всеки няколко дни в торбите се инжектираше стерилна вода, увеличавайки обема им. Това бавно разтегна кожата “, обяснява д -р Лазар.

През първите месеци от новия си живот момичетата ще бъдат физически засегнати, но „с правилната рехабилитация за тяхното физическо и когнитивно развитие, ние очакваме те да наваксат в своите етапи“, казва д -р Лазар.

Какво мислите за тази невероятна история?

Advertisement