Доказано: спането с кучета и котки в едно легло е много полезно за стопаните

Доказано: спането с кучета и котки в едно легло е много полезно за стопаните
Изображение от freepik

Много хора са категорично против това домашните им лщбимци да спят в едно легло с тях. Тя смят, че животните трябва да спят само на собственото си място, а не до възглавницата на стопанина си.

Учените обаче не се уморяват да провеждат изследвания за това колко е полезно да спите с вашия домашен любимец. И днес те много уверено казват, че домашните любимци имат изключително положителен ефект върху човешкото здраве.

Научното списание Mayo Clinic Proceedings публикува проучване, в което 40 възрастни са спали със своите кучета в леглото си в продължение на цяла седмица. Някои обаче просто позволили на животното да бъде с тях в спалнята. Резултатите от тези проучвания били зашеметяващи.

Тези стопани, които са спали редом до питомците си, са имали възможно най-пълноценен сън. И точно те са имали най-пълноценния нощен отдих.

Ефективността на съня се увеличила с няколко пъти.

Що се отнася до тези, които редовно спят с животните си в една постеля, стресът им намалява и качеството им на живот като цяло се подобрява.

Няма как да не се зарадваме на такива резултати. Недостатъците включват факта, че хората с животни в една стая често се събуждат през нощта.

Човек, който избере да спи заедно с домашния си любимец, може значително да повиши качеството си на живот. Котките, които спят със стопанина си, винаги мъркат успокояващо, а кучето диша много равномерно.

По този начин тези звуци имат релаксиращ ефект върху човека.

Животните създават чудесна обстановка за релакс. Ето защо учените призовават всички да оставят своя домашен любимец да спи при тях. В крайна сметка ползите от подобно решение имат научна основа.

Advertisement