Днес е Архангелова задушница, почитаме починалите. Ето какво се прави:

Днес е Архангелова задушница, почитаме починалите. Ето какво се прави:

В Православието са установени специални дни, когато вярващите могат да почетат паметта на починалите си близки, да се помолят за упокой на душите им в църквата и да посетят гробищата. Три са Задушниците през годината: Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова Задушница.

Днес е последният ден през 2023 г., в който вярващите почитат покойниците с молитви.

Какво се прави

На този ден в църквите се извършва богослужение за упокой на душите на всички починали. На този ден можете да посетите църквата и да запалите свещи за всички починали близки, както и да поръчате отделен молебен за тях.

Ако нямате възможност да посетите църквата, можете да се молите за починалите у дома. Често роднините на починалия се събират на една трапеза и заедно поменават починалия. На масата може да се сложат любимите ястия на мъртвите.

На Задушница е обичайно да се помага на нуждаещите се: днес, в трудното военно време, това е особено важно. Можете да помогнете с пари, неща или да предоставите друга помощ на хора, които се намират в трудна ситуация.

Какво да не правите

На този ден е неуместно да се забавляваме, но и не си струва да изпадаме в униние, защото християните вярваме, че душите ни са безсмъртни.

Въздържайте се от зли мисли. Под забрана са кавгите, споровете и псувните.

Не е нужно да оставяте предмети от живота на гроба на починалия, показващи неговите лоши навици и зависимости.

Църквата се моли за починалите, защото вярва, че са живи. Душата на починалия запазва волята, чувствата, разума. Тя може да съжалява за това, което е живяла, да иска да промени нещо, но не може да го направи, защото е отделена от тялото. И цялата й надежда е в паметта на близките и молитвата на Църквата.

Християнската любов „никога не престава“, така че любовта на близките може да помогне на човек дори след смъртта му.

Advertisement