Молитви на Благовещение към Богородица

Молитви на Благовещение към Богородица

Молитвите на Благовещение са призивите на вярващите, които се обръщат към Божията майка с вяра, надежда и трепет. Именно чрез молитвата на Благовещение човек може да спечели подкрепата и състраданието на Божията майка.

На Благовещение вярващите си спомнят благата вест, донесена от Небето. На този ден Архангел Гавриил възвестил на Дева Мария, че Господ е решил да изпрати Сина Си, за да не погине всеки, който вярва в Него, а да има вечен живот.

Всяка година православният свят прославя Божията Майка и деня, в който вестта за предстоящото зачатие и раждане на Богомладенеца от Нея дава надежда за спасение на цялото човечество. За този голям празник църквата е установила определени молитви, които помагат да се получи подкрепа отгоре в лицето на Божията майка.

Историята на големия празник

Преди Божият Син да отнеме всичките ни грехове чрез смъртта си на кръста, имало съвършено чудо, което не можело да се сравни с нищо в историята на човечеството. Архангел Гавраил, слязъл от небето, съобщил на Мария благата вест и нейната цел. Трудно е да си представим състоянието на младото и безупречно момиче в този момент. Писанията описват, че тя е била обзета от нечовешки страх и божествена надежда.

Истинската и голяма вяра в Господ не позволила на Мария да откаже такава важна мисия, но момичето се страхувало дали хората ще я последват, дали ще повярват в чудо, дали ще я разберат. Само истинската вяра направила възможно да се прогонят всички страхове и съмнения и уповавайки се на Господа, момичето казало: „Пътят ще бъде както е угодно на моя Бог“.

Това са събитията, които вярващите си спомнят всяка година. С други думи, Благовещението е „благата вест“, историята на непорочното зачатие на Христос. Това е началото на Евангелието, формирането на християнството.

Благовещенски молитви

Богородица станала първородна майка за всички християни, надежден покров за всички нуждаещи се, застъпница за молещите и покровителка на помнещите. Тя често се призовава в молитви с молба за помощ. И Божията Майка винаги оказва помощ, особено при молби, получени на големи празници. На Благовещение можете да отправяте молитви и да молите Божията майка за:

опрощение на греховете;
отърваване от проблеми, болести;
освобождаване от душевни страдания и терзания;
помощ на близки и деца;
любов и щастие.

Църквата нарича Мария майката на всички хора. А кой се грижи повече за децата си от една майка? На кого децата доверяват страховете си, от кого търсят закрила и искат напътствие – от майка си. На Благовещение във всички храмове и православни домове звучат песни и молитви, прославящи Богородица.

Песен първа: „В този ден празнуваме нашето спасение и проявлението на Божията любов: Синът Господен става Син на Девата и Архангелът възвестява благата вест за чудото. Да възкликнем на Богородица: Радвай се, ликуваща, Бог е с Тебе“.

Благовещенска молитва за щастие и състрадание

Тази молитва трябва да се казва с любов в сърцето и гласа на всяка свята икона на Божията майка. Молитвата ще ви помогне да намерите щастие в живота, да поемете по правилния път и да получите подкрепа свише. Преди молитвата е позволено да се покаете за греховете, да споделите проблеми и страхове с Богородиа. Тя ще ви изслуша и ще ви отправи помощ без осъждане.

„Чуй, Владичице на Небето, моите скромни молби, води ме по правилния път на живота. Помоли Господа за смекчаване на греховете ми, за защита от всяко действие на лукавия, от всяка отровна дума, от всяко зло. Изпрати късмет и щастие в такъв велик ден. Само в Твоята помощ намирам спасение. Възпявам Твоята слава, благодарност и се покланям пред Теб. Амин“.

Молитва за опрощение на греховете към Богородица

Ние сме хора и, уви, никой от нас не е идеален. Господ чрез любовта на Божията Майка ни помага да получим спасение и избавление от всички грехове. Духовниците напомнят, че праведен е не този, който не се е препънал, а този, който е успял да осъзнае греха и да приеме пречистването. В деня на честването на Благовещение всеки грешник може в молитвена прошка да помоли Божията майка за свята помощ за преодоляване на греховността.

„Към Тебе, Богородице, аз, грешния раб Божи, се обръщам в молитва. Покайвам се за греховете си и моля за помощ за преодоляване на греховните мисли. Пресвета Богородице, укрепи духа ми, научи ме на праведен живот. Нека волята на Твоя Син дойде при мен, нека ме спаси и ме настави всичко да бъде според Божията воля. Амин“.

Благовещение е голям църковен празник, в самото начало на който вярващите възхваляват Богородица за нейната смелост и сила, с помощта на които тя изпълни пророчествата и ни даде Сина Божий, а с него и спасението. Раждането на Христос се сравнява с чудо, щастие и надежда. Бъдете верни на Господа и бъдете щастливи в земния си път. Късмет.

Advertisement