Кафето и шоколадът ни правят по-умни. Доказано от невробиолозите!

черен-шоколад

Невробиолозите представиха нови доказателства за това, че кафето, чаят (в по-малка степен) и шоколадът способстват за здравето на мозъка и го правят по-гъвкав. През 2019 били презентирани няколко удивителни научни изследвания, които определено заслужават да научите за тях.

Като начало, да вземем резултатите от съвместно проучване на Националния институт за стареене и университета Джон Хопкинс, публикувано през януари в списанието Neurochemical Research.

Учените стигнали до извода, че органичните съединения на метилксантините в чая, кафето и тъмният шоколад (какао) „влияят върху активността на невронните мрежи, допринасят за стабилна когнитивна дейност и предпазват невроните от дисфункция и смърт заради инсулт, болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон „.

В хода на същото изследване било установено, че ксантиновите прозводни (химическите вещества, изработвани про постъпването на кофеина в мозъка) „могат да оказват благотворно влияние на работата на мозъка“.

Второ, резултатите от мета-анализа на 11 изследвания върху влиянието на кафето върху здравето, показали, че кафето, какаото и чаят намаляват риска от развитието не само на Алцхаймер, но и от рак на мозъка.

И накрая, революционно изследване на университета Окаяма в Япония показало, че компонентите на кафето CA и CGА по-гъвкав и издръжлив.

Основният извод, че ако искате да съхраните нормалната работа на ммозъка си, то не бива да се отказвате от употребата на кафе, чай или какао.

Advertisement
Фейсбук коментари