Днес честваме Рождество Богородично. Ето какво може да се прави и какво не бива:

Днес честваме Рождество Богородично. Ето какво може да се прави и какво не бива:

На 8 септември отбелязваме Рождество Богородично, един от големите християнски празници. Бъдете добри и изпълнени с радост, за да почетете паметта на Богородица с достойните си дела.

За християнската църква раждането на Непорочната Майка бележи началото на благодатта и рода на Месията. Всяка година празникът се отбелязва от православните с голяма радост.

На този ден молитвите към Дева Мария, изречени по специален начин, ще имат голяма сила, а някои православни ритуали могат радикално да променят живота към по-добро.

Празникът Рождество Богородично е сред 12-те най-големи, празнувани от църквата. Църквата също налага определени забрани за дейности, които е нежелателно да се извършват в такъв светъл и значим ден за всеки вярващ.

История и значение на празника

Дева Мария символизира надеждата и вярата. Именно с това започва евангелската история за Месията и как той дава живота си, за да избави хората от първородния грях.

Ненапразно Рождество Богородично се празнува първо в църковния календар. Това е първият празник след началото на индикта и църковната нова година. На този ден Църквата си спомня историята за раждането на Дева Мария, нейния труден път, изпъстрен с трудни моменти.

Животът на Дева Мария е неразривно свързан с нейните родители – Йоаким и Анна. Те не можели да имат деца, но Господ се смилило над тях, чувайки молитвите им. Девет месеца по-късно те имаха момиче. Двойката дала обещание да даде детето да служи на Бога, което направиха, когато Мария била на три години.

Какво може да се прави на Рождество Богородично

Православните християни отиват на служба, за да отправят молитви към Божията майка и да измолят нейното застъпничество и закрила. Вярва се, че на 8 септември Небето се отваря и се вслушва във всяка изречена дума, затова можем да помолим Висшите сили за всичко, което ви тревожи.

Искреността и покаянието за вашите грехове ще ви помогнат да изкупите вината си пред Бога и да започнете пътя на праведен живот.

На този ден можете да поискате прошка от родителите си, да се помолите за тяхното здраве и дълголетие.

Препоръчително е всички съпруги, майки и момичета, които търсят своето щастие, да посетят храма на този ден, за да слушат тържествената служба, посветена на чудото на раждането на Застъпницата.

Майките днес трябва да помолят Бог да води изгубените души на техните деца по правия път, да ги вземе под крилото си и да ги пази от всяко зло. В този ден  не можете да бъдете тъжни без причина или да се отдадете на мъка и негативни мисли.

Трябва да правите добро, особено към майките си. Това е един вид християнски ден на майката.

По стар стил празникът се чествал на 21 септември. Тогава хората започвали да празнуват и прибирането на реколтата. Колкото повече били събраните плодове на труда, толкова по-дълги били празненствата, понякога се проточвали по две седмици.

Хората си ходели на гости и опитвали храна, приготвена от събраната реколта. Колкото по-гостоприемни били трапезите и по-гостоприемни домакините, толкова повече късмет и берекет ги очаквали.

Днес е обичайно да се отнасяме към всяка жена със специално уважение, като си спомняме за първоначалната божествена искра във всеки от нас.

Какво не се прави на Рождество Богородично

В този ден не можете да ругаете, да проявявате агресия или недоволство. Премахнете тежката работа, почистването и физическата активност, като отделите време за молитва.

Големият празник не предполага масови тържества, придружени от развлекателни събития с употреба на алкохол. Църквата насърчава хората да прекарват това време със семейството си, като се отказват от гледането на телевизия в полза на общуването на живо.

Ако на този ден вали проливен дъжд, това означава, че Богородица скърби за хората и техните грехове.

Пиенето на вино на Рождество Богородично е тежък грях: пиещият ще боледува и страда през цялата година.

Advertisement