Деца се спасили от отвличане, спомняйки си за ценен съвет от своята майка

Деца се спасили от отвличане, спомняйки си за ценен съвет от своята майка
Майката със своите четири деца. Източник: timewellspent.today/Instagram

Всички сме чували популярното родителско предупреждение „Не говорете с непознати“. Но какво да правим в ситуации, когато детето е в реална опасност и има нужда от помощта на непознат – например полицай? Съвременните родители учат децата си на просто правило, което може да ги предпази от отвличане.

Джоди Нортън, майка на четири деца, сподели в своя блог как един простичък  урок е спасил двамата й сина. А ето и нейната история от първо лице.

„Преди три дни, когато бях под душа, усетих остра болка в яйчника. Като по чудо имах сили да се облека и да отида с четирите си деца до местното спешно отделение.

В този момент, когато бях почти в безсъзнание от болка, оставих големите си синове – 10-годишния Си Джей и 8-годишния Ти Донг – отвън на една пейка, чакайки нашия съсед, който добродушно предложи да дойде и да ги закара до училище.

Едва когато момчетата ми се прибраха в 15:30, разбрах, че са закъснели твърде много за училище. Погрешно мислех, че съседът ще дойде да ги вземе от дома си, който беше на пет минути, но всъщност синовете ми са чакали в спешното 40 минути. Разказът им за случилото се през това време ме накара да потръпна от ужас и в същото време да бъда безумно горда с тях.

Докато седяли на пейката, към тях се приближили момиче в компанията на двама пънкари и ги попитала дали могат да отидат до тоалетната, където приятелят й се криел от лекарите, и да го убедят да излезе и да отиде да се лекува.

Дори след като Си Джей отговорил с „Не“, те не престанали.

„Моля ви, можете да спасите живота му, ако просто отидете до тоалетната и му кажете, че е в безопасност“, продължило да настоява момичето.

По думите на Си Джей едва след три отказа непознатите се отказали и си тръгнали. Когато съседът най-накрая дошъл  за моите момчета, те имали време да видят как четвъртият непознат излязъл от тоалетната и скочил в колата при първите трима, след което отпрашили.

Докато синовете ми ми разказваха тази история, очите ми се разшириха от изумление.

Гневът и шокът се трансформираха в огромна благодарност. Си Джей също така каза, че си спомнил съвета ми, който им е помогнал да избегнат отвличане.

„Мамо, знаех, че са лоши хора, защото ни помолиха да им помогнем. Възрастните не молят децата за помощ.”

„Спрете да казвате на децата си да не говорят с непознати“, пише Пати Фицджералд, която работи като преподавател по безопасност на децата и семеен коуч. „Може би един ден ще трябва да говорят с непознат. По-добре ги научете да разпознават кои непознати са опасни.“

Пати също препоръчва да помолите децата да запомнят едно просто правило, което синовете на Джоди следват: възрастни, които не са заплаха, никога няма да молят децата за помощ, те ще се обърнат към други възрастни.

Изразът „предупреден значи въоръжен“ несъмнено се отнася и за нашите деца. Може да не сме винаги там, за да ги предпазим от неприятности, но можем да им дадем сили и да ги научим на всичко, което трябва да правят в подобни ситуации.

Джоди съобщила за инцидента на полицията, след което те взели записи от камерите за видеонаблюдение на болницата и завели дело.

Тази история още веднъж ни напомня колко е важно да обясните на децата си как да се държат с непознати и да разпознават сред тях онези, които могат да представляват реална заплаха. Един ден това знание може да спаси живота на вашите деца.

Advertisement