Черният ни дроб е проектиран за 600 г., ние го убиваме за 60. Ето как да го съхраним:

Черният ни дроб е проектиран за 600 г., ние го убиваме за 60. Ето как да го съхраним:
Изображение от julos на Freepik

Много светила от науката са съгласни, че основната ни жлеза – черният дроб – е проектирана от нашия Създател за поне 600 години непрекъсната работа. А едва ни стига за 60. Има доста причини, които разрушават черния ни дроб.

Един от основните и най-важни увреждащи фактори е консумацията на прекомерни количества животински мазнини в храната ни и голямото протеиново натоварване на черния дроб (например при спортисти и запалени месоядни).

Колко чести са проблемите с черния дроб в наши дни? Според данните, честотата на мастната чернодробна хепатоза се е увеличила значително през последните години, особено при жените.

Според авторитетни оценки броят на хората, страдащи от чернодробни заболявания, е около 25-28 процента от населението на света, като до 16 процента са младите хора.

Ако пренебрегнете диагнозата „чернодробна мастна хепатоза“ и продължите с обичайната, удобна, традиционна диета, тогава такава непростима небрежност неизбежно ще доведе до развитие на чернодробна цироза.

Как да се лекува мастната чернодробна болест у дома? Най-важната роля в лечението на мастната хепатоза се заема от специална диета с ниско съдържание на холестерол и строго ограничаване на консумацията на редица продукти, вредни за черния дроб.

Как се уврежда черният дроб от мазни и богати на протеини храни? Изядената храна навлиза в стомаха, а след това в дебелото черво. В червата храната се разгражда, смила и абсорбира в кръвта.

След това кръвният поток пренася всички хранителни вещества през кръвоносните съдове през черния дроб.

Тук в черния дроб влиза и излишък от животински мазнини, получени с тежка храна. Преминавайки през нашия филтър – черния дроб, този излишък от животински мазнини се натрупва в клетките на претоварения ни черен дроб и оказва най-негативното, увреждащо действие върху него.

Всички тези остатъци от холестерол, натрупващи се в големи количества в основната ни жлеза, постоянно разрушават чернодробните клетки.

Когато пренасищането с мазнини вече не може да се неутрализира правилно от черния дроб, остатъците от холестерол се пренасят свободно от кръвния поток до други жизненоважни органи и тъкани.

Отлагането на мазнини и холестеролни плаки върху кръвоносните съдове и капилярите води до развитие на съдова склероза (атеросклероза), а в бъдеще всичко това провокира появата на инсулти, инфаркти и коронарна болест на сърцето. Отлагането на холестерол и излишни мазнини също уврежда нашия панкреас, което води до развитието на захарен диабет – друг бич на нашето време.

Как да решим проблема?

Първо, трябва да кажем сбогом на месните и млечните храни. Или поне да ги намалим. Второ, трябва да се сприятелите с растения – спасители на черния дроб – артишок, тиква, земна ябълка маруля и бял трън. Морковите, цвеклото, зелето стимулират отделянето на жлъчка и са много полезни и за черния дроб. Плодовете лекуват и черния дроб.

И така, има просто решение на сложния проблем на много чернодробни заболявания – това е преминаване към хранене, богато на сурови, естествени зеленчуци и плодове.

Advertisement