„Ако ме видите, ще плачете“ – жестокото пророчество, открито върху камъни

камък на глада
"Камък на глада" в река Елба, предупреждаващ за последствията от сушата. Източник: Wikipedia

Това плашещо предупреждение е видяно от жителите на чешкия град Дечин върху камък, лежащ в река Елба през лятото на 2022 г. Този древен речен камък разказва вековни истории на отчаяние.

Но какво означава този надпис и защо е станал пророчески?

Надписите 

Струва си да започнем с това, че това не е единственият камък с подобен надпис и отметки, намерени в района. Те са поне 10 в участък от реката с дължина около 20 километра.

Интересното е, че те се намират на територията на две държави – Чехия и Германия, тъй като Елба извира в първата страна и завършва във втората.

Тъй като има много такива камъни, те са открити сравнително отдавна. Първото писмено споменаване за тях датира от 1790 г., тоест преди повече от 230 години.

„Камъните на глада“

От векове местните ги наричат ​​„гладните камъни“. Името звучи малко странно, но се оказва много точно. В крайна сметка тези камъни наистина предвещават глад.

Работата е там, че камъните се намират в коритото на Елба и стават видими едва когато водата в реката падне до изключително ниско ниво.

Така древните обитатели на този регион са искали да предупредят бъдещите поколения за предстоящата суша, бедност и глад, които неизбежно ще последват липсата на валежи.

Засушаванията

Най-старият намерен надпис върху „гладните камъни“ е от 1616 г. И ако погледнете в историята, то през тази година в Европа е настъпила тежка суша, която довела до глад.

Същата ситуация може да се проследи и с други дати, които се виждат върху камъните: 1746, 1790, 1874, 1892, 1904 и т.н. През тези години, заедно с плитките води на реката, настъпила и суша, която не предвещавала нищо добро за хората.

И ако сега, при сегашното ниво на глобализация, сушата в даден регион не е смъртна присъда за населението, то в миналото това водело до доста тежки последици.

Днес

Сушата през 2022 г. в Европа се превърна в една от най-тежките за последните 500 години.

Селското стопанство беше тежко засегнато от това, а някои страни бяха изправени пред недостиг на електроенергия, тъй като почти всички водноелектрически централи работеха на ниска мощност, а атомните електроцентрали нямаха вода за охлаждане.

Тази 2023 година, според метеоролозите, също обещава да бъде гореща. В Италия например каналите на Венеция пресъхнаха за втора поредна година, за испанска Каталуния началото на 2023 г. е най-сухото за последните 50 години. Франция и Англия също се сблъскаха с проблеми заради сушата.

Изглежда, че климатичните промени се случват точно пред очите ни и можем само да гадаем как ще свърши всичко.

Advertisement