Голям празник е днес! Празнуват много именици

Голям празник е днес! Празнуват много именици

Днес, 8 ноември, православните празнуват деня на Архангел Михаил, известен сред народа като Архангеловден.

Според християнското вероучение Бог е създал ангелите преди създаването на видимия свят. Тъй като човешките сетива не могат да усетят, видят или чуят ангелите, те се наричат ​​„духове“.

Самата дума „ангел“ се превежда като „вестител“ или „пратеник“. Точно това е ангелското служение – да прогласява Божията воля. В библейските текстове, както и в някои жития на светци, има сцени с явяване на ангели. По правило пратениците на Създателя защитавали праведните от неприятности или съобщавали Неговата воля.

Кой е Архангел Михаил?

Архангел Михаил се смята за покровител на човечеството, за него се споменава няколко пъти в Светото Писание. Архангел Михаил се смята за най-главния ангел, за началник на воините на Господ в борбата срещу злите сили. Именно Архангел Михаил е изгонил Сатаната от царството небесно.

На иконите Архангел Михаил обикновено се изобразява с меч. Това е символ на победа над злите сили, същият меч отсича пагубните страсти и изкушения от човешката душа. Нито един иконостас не е пълен без образа на Архангел Михаил.

Традиционно се смята, че молитвата на Михайловден ще бъде „силна“ и „ефективна“, защото ролята на Архангел Михаил е ролята на воин, победител над Луцифер, но силата на молитвата не зависи от позицията на светец или ангел в йерархията на ангелските чинове, а се измерва само с искрена вяра към Господа.

Архангел Михаил предсказал насън на бащата на нямо момиче, че дъщеря му ще може да проговори, като пие вода от лековит извор. След като се потвърдила истинността на видението, цялото семейство било кръстено, а бащата на момичето издигнал храм на името на Михаил.

Един ден езичниците решили да разрушат храма и насочили към него коритата на две реки, но се появил самият Архангел Михаил и с удар на жезъла отворил пукнатина в планината и изпратил там кипящия поток.

Архангеловден в традициите

Този празник винаги се е считал за един от най-забавните и ситите. Работата на полето била приключила, но хамбарите все още са пълни със запаси и не са имали време да се изпразнят след дългата зима. Затова селяните можели да се отпуснат и да си починат добре – особено след като скоро настъпвал студа и започвали строгите Рождественски пости.

Можете да сложите богата трапеза. Седмица след Архангеловден започва Филипов или Рождественски пост – един от най-важните в живота на православния човек. Според народните вярвания, колкото по-щедра и богата е трапезата, толкова по-щастлив е Архангел Михаил.

Според вярванията днес не бива да разказвате, ако ви се присъни хубав сън. Вярва се, че ако го споделиш с някого, сънят никога няма да се сбъдне.

Имениците днес

Имен ден имат Ангел, Ангела, Архангел, Гавриил, Гаврил, Мила, Милен, Милена, Михаил, Михаел, Михаела, Огнян, Пламен, Пламена, Рада, Радка, Радослав, Райко, Райна, Рангел, Рая и производните им.

На 8 ноември професионален празник имат и българските полицаи.

Advertisement