На 118 г. почина най-старата жена в света. Диетата й ще ви удиви:

На 118 г. почина най-старата жена в света. Диетата й ще ви удиви:
Източник: AP

Най-старият човек в света, френската монахиня Лусил Рандон, почина на 118 години. Г-жа Рандън, която приема сестринското име Андре, когато става монахиня през 1944 г., почина в съня си в старческия си дом в Тулон, Франция.

Родена на 11 февруари през 1904 г. в Южна Франция, тя преживява две световни войни, посвещава голяма част от живота си на католицизма и си отиде малко преди да навърши 119.

Люсил Рандон беше призната за най-старата жителка на планетата: французойката живя 118 години и 340 дни.

През целия си дълъг живот Андре споделяла съвети как се живее толкова много години. Нейните тайни? Работете колкото можете и пийте по чаша вино всеки ден.

Изследователите се чудеха какво позволява на жената да поддържа здравето си толкова дълго време и, както се оказа, една от тайните се крие в нейната диета.

Факт е, че Люсил се е стараела да не се лишава от вкусна и любима храна. Тя не злоупотребявала с преяждане, но никога не била на диети, позволявайки си деликатеси. Например, тя пиела чаша вино всеки ден в продължение на 118 години и много обичала шоколада.

Както отбелязват близките й дълголетници, това отношение към храната я крепяло. Люсил била щастлива, а любимите й лакомства й давали сили да става сутрин и да се радва на живота.

„Може би това е тайната на нейното дълголетие“, признава служител на старческия дом, където Лусил живеела.

Въпреки че била сляпа и разчитала на инвалидна количка, сестра Андре се грижела за други възрастни хора – някои от които били много по-млади от нея.

В интервю миналия април за агенция AFP сестра Андре казва: „Хората казват, че работата убива, мен работата ме поддържаше жива, продължих да работя, докато навърших 108 години.“

По време на същото интервю тя споделя, че би било по-добре в рая, но продължава да се наслаждава на земните удоволствия като яденето на шоколад и пиенето на чаша вино всеки ден.

Сестра Андре стана най-старият човек в света през април 2022 г. след смъртта на предишния носител на титлата Кейн Танака. Г-жа Танака беше на 119 години, когато почина на 19 април.

Advertisement
Фейсбук коментари