Днес почитаме свети Спиридон Чудотворец. Извършил редица чудеса, лекувал болните

Свети-Спиридон
Източник: pravmir

На 12 декември почитаме Свети Спиридон Чудотвореец. Свети Спиридон Тримифунтски (Саламински), чудотворец, е роден в края на III век на остров Кипър.

От детството Спиридон пасял овце, подражавал на старозаветните праведници с чист и милосърден живот: на Давид – в кротост, на Яков – в сърдечна доброта, на Авраам – в любов към непознатите.

В зряла възраст Свети Спиридон става баща на семейство. Изключителната му благосклонност и духовна отзивчивост привличали мнозина към него: бездомните намирали подслон в къщата му, скитниците намирали храна и почивка.

За непрестанното помнене на Бога и добрите дела Господ дарява бъдещия светец с благодатни дарове: ясновидство, изцеление на неизлечими пациенти и прогонване на демони.

След смъртта на съпругата си, при управлението на Константин Велики (324-337) и сина му Констанций (337-361), Спиридон е избран за епископ на град Тримифунт. В негово лице паството придобило любящ баща.

По време на продължителна суша и глад в Кипър по молитвата на св. Спиридон започнал да вали дъжд и бедствието свършило. Добротата на светеца била съчетана със справедлива строгост към недостойните хора. По негова молитва безмилостният търговец на зърно бил наказан, а бедните селяни били избавени от глад и нищета.

Свети Спиридон извършил много чудеса. Веднъж по време на богослужението еловото масло изгоряло в кандилото и започнало да избледнява. Светецът се разстроил, но Господ го утешил: лампата по чудодеен начин се напълнила с масло.

Известен е случай, когато ангели невидимо са служили заедно със св. Спиридон и след всяка ектения ангелите са пеели: „Господи, помилуй“.

Светецът изцелил тежко болния император Констанций, разговарял с починалата му дъщеря Ирина, която вече бил подготвена за погребение, съживил мъртвото дете с Божията милост, а след това и майка му, която при вида на чудото паднала безжизнена.

Виждайки тайните грехове на хората, светецът ги призовавал към покаяние и поправяне. Тези, които не се вслушвали в гласа на съвестта и думите на светеца, били наказани от Бога.

Като епископ свети Спиридон дава пример на своето паство за добродетелен живот и трудолюбие: пасе овце, правел хляб.

Той бил изключително загрижен за стриктното спазване на църковния ред и запазването на Светото писание в пълна неприкосновеност. Светецът остро изобличавал свещениците, които в своите проповеди неточно използвали думите на Евангелието и други боговдъхновени книги.

Господ разкрил на светеца наближаването на смъртта му. Последните думи на светеца са за любовта към Бога и ближния. Около 348 година, по време на молитва, свети Спиридон се представил пред Господа.

Погребали го в църквата в чест на светите апостоли в град Тримифунт. В средата на VII в. мощите на светеца били пренесени в Константинопол, а през 1453 г. на остров Керкира в Йонийско море (гръцкото име на острова е Корфу).

Тук, в едноименния град Керкира (главният град на острова), светите мощи на св. Спиридон все още се пазят в храма на неговото име. Пет пъти в годината на острова се провежда тържествено честване на паметта на Свети Спиридон.

Свети Спиридон се смята за покровител на занаятчиите, а днес имен ден имат Спиро, Спиридон, Дарина, Дариела и Дария.

Advertisement