Животът на 2-годишно момиче се оказал разбит заради използването на смартфон

Животът на 2-годишно момиче се оказал разбит заради използването на смартфон
Източник: Pixabay

Мислите, че смартфонът е чудесен начин за забавление на детето? Твърдо не!

Родители на двегодишно дете останали шокирани, след като животът на дъщеря им бил „съсипан“ от смартфон.

Момиченцето от Дзянсу в Китай използвало телефон, за да гледа предавания, откакто било само на годинка, съобщава Asia One.

Родителите й очевидно не са били стриктни с времето й пред екрана, като често са й позволявали да използва устройството за дълги периоди от време, тъй като това било единственото нещо, което я успокоява, когато почвала да буйства и да плаче. Родителите казали, че това било единственото нещо, което я карало да мълчи. 

Но до двегодишна възраст тя вече започнала да вижда трудно, като родителите й забелязали, че се мръщи и примижава, докато гледа екрана на така обичаното устройство.

Притеснени, те я завели на лекар, който диагностицирал тежка миопия, по-известна като късогледство.

Майката и бащата били уведомени, че състоянието е необратимо и зрението й вероятно ще се влоши, когато порасне.

Д-р Лиу Ли от Център за грижи за майките и децата добавя, че детето е прекарало твърде много време пред екрана и не е трябвало да бъде изложено на електронни екрани на толкова ранна възраст.

В нов набор от насоки, публикувани от Световната здравна организация, на бебетата под една година не трябва да им се дава досег до електронни екрани, а децата на възраст между 2 и 4 години не трябва да разполагат с повече от един час „заседнало време пред екрана“ всеки ден.

Ограничаването и в някои случаи премахването на времето пред екрана за деца под петгодишна възраст ще доведе до по-здрави възрастни, каза организацията.

Китайски официални проучвания и медийни доклади предупреждават за нарастващи нива на късогледство сред все по-малки деца. Често се обвиняват прекомерното време пред екрана и строгите учебни програми.

Едно американско проучване пък установи, че само два часа дневно време пред екрана могат опасно да променят мозъчната структура на детето.

Освен че е физически увреждащо, изследването разкрива, че 2012 г. е годината, в която децата са „изгубили“ детството си заради технологиите.

Мнозина проучвания са доказали и че стресът сред подрастващите вече е много по-голям, отколкото преди дигиталната ера.

Advertisement