Зелето – един от големите врагове на рака

Зелето - един от големите врагове на рака
Изображение от 8photo on Freepik

Семейството на зелето е уникално с това, че съдържа огромно разнообразие от фитохимикали, много от които имат потенциални противоракови свойства, но този потенциал се проявява само при определени условия. Трябва да протече верига от реакции, за да се превърнат едни молекули в други, а последните вече са мощни противоракови агенти.

Кръстоцветни. Този термин се отнася за семейството растения, чиито цветя са с форма на кръст. Сред тях са бялото зеле, броколито и много други.

Зеле срещу рак

Най-лесно става с бяло зеле. У нас зимата е много популярно киселото зеле. И тук има една добра новина.

Връщайки се към кръстоцветните зеленчуци, може да се отбележи, че дори и днес в онези места, където киселото зеле е включено в ежедневната диета, заболеваемостта от рак е значително по-ниска, отколкото при онези, които са безразлични към него.

А обичате ли сока от кисело зеле? В сока и в самото кисело зеле по време на процеса на ферментация се образуват противоракови молекули. Напълно възможно е да се напише отделна книга за този процес – той го заслужава и, между другото, вече е написана повече от една книга за него.

Тук само искам да кажа, че всички ферментирали зеленчуци, зърнени храни и плодове носят огромен заряд на здравето. Ако си спомняте, ферментиралите натто соеви зърна съдържат в изобилие приятелските бактерии Bacillus Subtilis (B.subtilis). Нашият отговор на японците е не по-малко важната и не по-малко приятелска бактерия Lactobacilli plantarum (L.plantarum), съдържаща се в киселото зеле.

Като потискат болестотворните бактерии, полезните бактерии създават здрава чревна микрофлора, която освен всичко друго има най-благоприятен ефект върху имунната ни система.

Каква е връзката между тях – най-пряката. Достатъчно е да се каже, че около 75% от клетките на имунната система са разположени по стените на нашите черва, които, главно дебелото черво, са наситени с бактерии, както патогенни, така и жизненоважни, приятелски екземпляри.

Броят и степента на насищане на червата с бактерии е удивителен. Един кубичен милилитър от дебелото черво съдържа, трудно за вярване, трилион бактерии. Всички клетки в тялото ни са около една десета от размера на бактериалните клетки, които живеят в червата ни.

Функцията на приятелски настроените към нас бактерии не се ограничава само до участие в храносмилането на храната и потискането на патогенни микроорганизми, много жизненоважни за организма киселини и витамини са резултат от тяхната дейност.

И неслучайно червата са мястото, където са съсредоточени повечето клетки на имунната система. Може би тук те са най-необходими, тъй като никой друг наш орган не изпитва такова постоянно масово нахлуване на различни вредни и опасни микроорганизми.

Мисля, че няма да е преувеличено, ако кажа, че чревната микрофлора, където доминират приятелските бактерии, до голяма степен определя „здравето“ на имунната система. Само това би било достатъчно, за да се загрижим за поддържането на баланса, от който се нуждаем. За съжаление в днешно време малко хора могат да се похвалят с това, затова са толкова популярни пробиотиците – хранителни добавки, съдържащи набор от полезни бактерии.

Бактериите в сока от кисело зеле

Обикновено в една капсула има 10 милиарда бактерии, което на пръв поглед изглежда много, но в действителност е капка в чашата. За сравнение – чаша сок от кисело зеле съдържа 10 трилиона бактерии. Но дори тези числа изглеждат много скромни в сравнение с общия брой бактерии, които обитават червата ни.

Следователно сокът от кисело зеле трябва да се пие всеки ден, само тогава можете да се надявате на бавна, но стабилна положителна промяна в чревната микрофлора и всички свързани с това последствия.

Колкото и да е полезно и здравословно киселото зеле, не можете да се ограничите само до него. Но тук възникват субективни проблеми. Без изключение, всички членове на семейството на зелето съдържат фитохимикали, които имат голямо разнообразие от противоракови свойства и всяка противоракова терапия трябва да включва ежедневната им консумация. И проблемът е в нас самите.

Ако много хора обичат киселото зеле и с удоволствие го включват в менюто си, то, честно казано, отношението към останалите представители на това семейство, с редки изключения, е пренебрежително.

Кой по собствено желание ще яде броколи всеки ден, и то в суров вид – няколко мазохисти. Но точно така трябва да се яде. Контактът с вода и високите температури рязко намаляват противораковите свойства на зелето и броколите.

И от цялото семейство кръстоцветни, само чрез старателно дъвчене на броколито можете да получите големи количества сулфорапан, фитохимикал с уникални противоракови свойства.

Ако не ви се ядат броколи, можете да си вземете кълнове от броколи. Според различни източници кълновете  съдържат приблизително 50 пъти повече сулфорапан от самите броколи. С други думи, всичко, което трябва да направите, е да сдъвчете добре 15-20 г кълнове и между другото те са много вкусни.

За тези, които не са намерили кълнове, има още едно предложение, много просто – направете броколите на сок, добавете моркови, ябълка, лимон и др. за вкус и здравословност и пийте, най-важното веднага, без да оставяте нищо за по-късно.

„Статиите в нашия сайт са само с информационна цел. Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар преди употреба.“

Advertisement