Защо котките се оттеглят насаме преди да умрат

котка
Източник: Pexels/Kelvin Valerio

Съществува поверие, че котките предчувстват смъртта си и се опитват да се оттеглят от стопаните си предварително. Нека се опитаме да разберем колко е вярно това и защо се случва това.

Способни ли са котките да предусещат своя край?

Наистина ли котките разбират, че времето им е към своя край? Най-вероятно не. Има случаи, когато животните остават близо до мъртвите си роднини за известно време, опитвайки се да ги събудят или са тъжни, но учените смятат, че концепцията за смъртта по нашето разбиране е недостъпна за тях. Освен това такива ситуации са описани със слонове и човекоподобни маймуни, а не с котки.

Наистина има случаи, когато котките напускат дома преди да умрат (или поне да се опитат да се скрият в уединен ъгъл). Също така се случва, че някои котки, напротив, са склонни да бъдат близо до стопанина през последните си дни и часове. Как може да се обясни това?

Защо котките си отиват?

Историите за това как дадена котка е умряла имат едно общо нещо. Това се случва, когато животното е болно или ранено (например при битка), тоест котката не разбира какво я очаква, но чувства болка, слабост и т.н.

Освен това котките се опитват да издържат и да скрият слабостта си, така че хората често не забелязват болестта и дори не осъзнават, че нещо не е наред с техния домашен любимец. Ето тук е и ключът към разгадаването на въпроса.

Най-простото обяснение е, че котките се отдалечават от хората и другите животни, за да не ги безпокоят. В природата котките имат много врагове и в отслабено състояние те няма да могат да избягат или да отвърнат на удара. Ето защо нашите пухчета се крият, докато се почувстват по-добре. 

Друго обяснение е свързано с котешкото възприятие за болка. Очевидно те възприемат силната болка като атака срещу себе си. Например, ако ги докоснете до болно място, някои котки може да се вкопчат отбранително (или по-скоро да вярват, че се защитават). Други животни предпочитат да се отдалечат от онези, около които се чувстват неудобно, или от мястото, където изпитват дискомфорт.

Има поверие, че котките (и животните като цяло) инстинктивно разбират от билки и разбират какво ще им помогне при болест. Когато котките не се чувстват добре, те тръгват да търсят правилната билка, за да се излекуват. Дори и да е така, чудодейният лек не е в състояние да се справи с всяко нещастие.

Някои смятат, че котките не си тръгват нарочно. Просто се катерят някъде, откъдето после не могат да излязат, или си навличат друга беда. При отслабени животни това се случва по-често. Тази версия не противоречи на останалите: котката може да се изкачи някъде в търсене на спокойствие или да бяга от болката и да остане там.

Защо някои котки остават?

Понякога котките не си отиват, а напротив, явно искат да бъдат близо до стопанина си в такъв момент. Случва се строга независима котка най-накрая да стане привързана и да търси хората.

Нуждата от човек е знак за доверие в него. Котката се чувства по-спокойна до стопанина си, вярва, че той ще я защити и ще се грижи за нея. Тези чувства надделяват над желанието да се скрие и домашният любимец остава.

Подобно доверие възниква, когато човек се държи разбираемо за котката, не я плаши, опитва се да задоволи нейните нужди. Въпреки че често се казва, че котките са самодостатъчни, те са способни на дълбока привързаност към хората. Зависи и от естеството на животното: някои са по-независими и свикнали да разчитат на себе си, други са по-склонни да общуват с двукраки.

Какво да правите, ако котката иска да се оттегли?

Всички наши домашни любимци имат нужда да остават сами от време на време, но когато котка се крие за необичайно дълго време, това е предупредителен знак. Най-добре е да я  заведете на ветеринар възможно най-скоро и да проверите здравословното й състояние. За съжаление, ако наистина е болест, не винаги е възможно да спасите домашния любимец, но колкото по-рано потърсите помощ, толкова по-добре.

Advertisement