Започва Сирната седмица, която ще завърши със Сирни заговезни

жена в църква
Източник: Pexels/Photo by Anna Shvets

Навлязохме в последната седмица преди Великия пост. В църковната традиция се нарича Сирна седмица, тъй като вече е в сила забраната за ядене на месо.

Основната задача на този период е човек да се подготви духовно и телесно за строгите ограничения и покайния характер на постните дни, за да посрещне след това Светлото Христово Възкресение с чиста радост и ликуване.

Традицията да не се яде месо в дните преди Великия пост датира от византийския император Ираклий I, който след изтощителна шестгодишна война с Персия се заклел да не яде месо през последната седмица преди Великия пост. Победата била спечелена. Приемайки благочестивия обет и застъпничеството на царя, Църквата въвела в своя устав ограничения за седмицата преди периода на Великия пост.

Сирната седмица е непрекъсната. Разрешено е да се ядат млечни продукти, яйца, риба, хайвер. Тази седмица завършва със Сирни заговезни (Неделя сиропустна), когато за последен път ви е позволено да ядете животинска храна (с изключение на месо). На същия ден православните празнуват Прошката, за да влязат с чисто сърце във Великия пост.

Заложете през тази седмица на живото, топло общуване с приятели и роднини, и опрощаване на оскърбленията. Всичко, което ви дава специална, уникална и много топла почивка. И с правилно мислене ще навлезем в периода на Великия пост, полезен за душата и тялото, с неговите ограничения и дълбока вътрешна работа.

Advertisement