4 лъва, прекарали години в пътуващ цирк, правят първи стъпки към свободата (видео)

4 лъва, прекарали години в пътуващ цирк, правят първи стъпки към свободата (видео)
YouTube/ 5 News

Когато им бъде даден шанс да живеят в естествената си среда, животните процъфтяват. Истината е, че природата е единственото място, където дивите животни трябва да прекарват дните си. За съжаление, огромен брой от тях се оказват заключени и се използват за печалба от хората.

Цирковете са места, които много хора намират за забавни. Но докато мислим за забавлението, което изпитваме, докато гледаме как дивите животни изпълняват различни действия, често забравяме за страданието, през което преминават.

Зоологическите градини не са много по-различни. За съжаление, изглежда, че на много от нас не ни пука.

Заловените животни, които попадат на такива места, плащат високата цена. За щастие, изглежда, че с годините осведомеността на хората за дивите животни нараства все повече и повече. Редица защитници на животните и организации говорят за правата на животните и наистина правят промяна в живота на тези същества.

Тази история е много вдъхновяваща. Тя разказва за щастливия край на четири лъва, които са били в плен цял живот. 

лъв излиза нна свобода
YouTube/ 5 News

Анджела, Белоне, Саида и Луга прекарват целия си живот в представления в цирк, където условията на живот далеч не са идеални. Тези диви котки или недохранени и депресирани и били принудени да се местят от едно място на друго.

Но през 2018 г., животът им се променил завинаги. Тези великолепни животни бяха освободени от фондация Born Free („Родени свободни“).

От самото начало планът бил да ги изпратят в Южна Африка, но това не било толкова просто, колкото звучи. Тъй като били родени в плен и били много крехки, четирите лъва се нуждаели от време, за да се излекуват и да свикнат с различния живот. Докато останаха в резерват във Франция, те научили редица неща, които биха им помогнали да бъдат подготвени за живота си в естествената им среда.

За съжаление заради пандемията трансферът им се забавил с няколко години.

Най-сетне, през февруари 2022 г. Анджела, Белоне, Саида и Луга бяха транспортирани до Южна Африка, където живеят в частния резерват „Шамуари“. Там те са свободни да тичат и да се свързват и с други лъвове. Резерватът ще служи като преход, докато бавно се приспособяват към новата си среда.

„Гледките, звуците и ароматите на техните събратя, спасени големи котки, ще обострят сетивата им незабавно, когато започнат да се аклиматизират към новия си живот. Сега те са във вечния си дом в Африка“, каза за BBC News мениджърът на „Родени свободни“ Катрин Гилсън.

Моментът, в който били освободени от клетките и помирисали чистия въздух, докато предпазливо стъпвли на африканската земя, бил уловен на видео, което можете да видите по-долу.

Завинаги сме благодарни на прекрасните хора, които сбъднаха мечтите на тези лъвове да бъдат освободени.

Advertisement