Връщаме стрелките. Ето как да се подготвим за зимното време:

Връщаме стрелките. Ето как да се подготвим за прехода към зимно време:

В неделя, 29 октомври, в 4 сутринта връщаме стрелките с час назад, за да преминем към зимно астрономическо време. Причината за това е пестенето на електроенергия и удължаването на светлата част на деня.

Как се отразява смяната на часовниците на човешкото здраве

Спорът за опасностите от смяната на часовниците продължава от години. Учените не са единодушни относно това как промяната във времето влияе на човешкото тяло. Някои от тях твърдят, че смяната на часовника към зимно време има по-малък ефект върху тялото, отколкото към лятното време. Освен това зимното време, напротив, помага на тялото да работи в съответствие с дневните часове, от които зависят биоритмите.

Неправилното преминаване към зимно часово време обаче може да причини ненужен стрес за организма. BBC отбелязва, че в страните, които превключват часовниците, при превключване към друг час се увеличава броят на инсултите и виканията на линейка. Според международна група изследователи има четири групи заболявания, които зависят от смяната на часовниците:

  • сърдечно-съдови заболявания;
  • травма;
  • психични разстройства;
  • заболявания, свързани с имунната система.

Как да се подготвим за зимното време

За да помогнете на тялото да преживее промяната на времето и да сведе до минимум стреса, достатъчно е да следвате общите препоръки:

  • няколко дни преди смяната започнете да си лягате малко по-рано от обикновено;
  • откажете се от алкохола, яжте повече здравословни храни и пийте повече вода;
  • Оставете джаджите поне час преди лягане.
  • За известно време е по-добре да се откажете от решаването на сложни интелектуални проблеми и да се излагате на по-малко емоционален и физически стрес.

Лекарите също съветват временно да се откажете от напитки, които възбуждат нервната система, по-специално от енергийни напитки, кафе и храни с високо съдържание на кофеин. Преди да си легнете, можете да вземете релаксираща вана. Освен това ежедневните разходки на чист въздух са полезни за бърза адаптация.

Също толкова важен е правилният сън. Лекарите препоръчват:

възрастните на възраст 18 – 60 години спят най-малко 7 часа на ден;
деца от 6 до 12 години – 9 – 12 часа;
от 13 до 18 години – 8 – 10 часа.

Ако трябва да подремнете в средата на деня, направете го малко по-късно от обикновено, но не повече от 30 минути.

Преди да си легнете, можете да четете, да слушате музика, можете да опитате ароматерапия – миризмата на лавандула ще ви позволи да се отпуснете през нощта.

Advertisement