Увил тялото в сватбения килим и го хвърлил в канала: семейна драма с тъжен край

Увил тялото в сватбения килим и го хвърлил в канала: семейна драма с тъжен край
Източник: Шведксата полиция. POLISEN/Expressen

Щастлива двойка. Няколко месеца след сватбата тя ще напише първата жалба срещу садистичния си съпруг. Пет години по-късно той ще бъде осъден на доживотен затвор. Новороденото им дете ще остане сираче.

На 5 април 2023 г. съдът в Стокхолм излезе с присъда по дело, което разбуни цялата страна. Домашното насилие не е необичайно в икономически проспериращата Швеция, но тази тъжна история се различава по поразителен начин от другите подобни.

През 2017 г. 40-годишният швед от финландски произход Ерик Ванхатало, бивш професионален хокеист, и Сомайе, дъщеря на емигранти от Иран, израснала в Швеция, се оженили. Бащата на булката подарил на младоженците на сватбата скъп ръчно изработен персийски килим от историческата им родина. Тогава никой не знаел, че подаръкът ще изиграе фатална роля.

Проблемите в брака започнаха веднага. Ерик обичал да пие и да вдига ръка. Съпругата му, за разлика от покорните източни жени, не била плаха. По никакъв начин нямало как издържи обидите и нападението на съпруга си, а се борела, включително с помощта на импровизирани предмети. Но просто силата не й била достатъчна, за да се справи с такъв здрав мъж.

Сомай, която съпругът й наричал с по-познатото име Саша, ссе обаждала на полицията три пъти, бил съставен протокол срещу Ерик, но след това съпругата оттеглила жалбата си с надеждата, че семейният тиранин ще се успокои.

През 2020 г. се роди синът им. Според братът на Сомай това бил последният й опит да закрепи семейния живот и да вразуми своя жесток съпруг.

През февруари 2021 г. Ерик казал на полицията, че съпругата му е излязла от вкъщи по работа и не се е върнала. В такива случаи, особено предвид близкото минало на двойката, полицията се фокусирала върху две версии: бягство на съпругата или убийство от страна на мъжа й, маскирано като изчезване.

Разследващите разпитвали заподозрения два месеца. Къщата била претърсена и са открити следи от сбиване.

Под тежестта на косвените доказателства и едва на четиринадесетия разпит Ерик Ванхатало признава. Той показал на полицията мястото – морски канал в Стокхолм, където е хвърлил тялото на жена си.

Само няколко месеца по-късно водолази открили останките на Сомайе, увити в същия персийски килим, дарен за сватбата. След това мъжът е задържан.

По време на разследването Ерик твърди, че сутринта на 13 февруари отново са се скарали с жена му. Твърди, че Сомайе го ударила няколко пъти с юмрук и грабнала кухненски нож. Той се опитал да я успокои, неутрализирал и … случайно я удушил.  Първо с ръце, после с въже.

Цялото това безумие се случило пред очите на шестмесечния им син. Но това не е всичко.

Ерик решил да изпрати полицията по грешната следа. Качил детето в количка, взел мобилния телефон на жена си и извървял с него пътя, по който Сомай вървяла всеки делничен ден, отивайки на работа.

Ерик Ванхатало
Източник: Шведската полиция

В района на офиса й той просто изхвърлил устройството. Опитът за фалшифицираното изчезване на съпругата е уловен от градските камери за видеонаблюдение.

Вечерта, когато се стъмнило, той увил тялото на жена си в килим, закрепил върху него тежки предмети и го натоварил в багажника. Поставил детето на задната седалка. И отишъл да скрие тялото.

Пред очите на сина си бащата хвърлил тялото на майката в канала. След това се върнали заедно у дома.

Превишаване на необходимата защита – за това настояла в съда защитата на Ерик Ванхатало. Максималният срок е 12 години затвор. Основното доказателство били порезни рани от кухненски нож, за които се твърди, че са нанесени от съпругата му.

Но през 2023 г. съдът преценил, че ако престъпникът толкова внимателно се е отървал от тялото и е създал алиби за себе си, това е умишлено убийство. А утежняващото обстоятелство е, че бащата е отнел живота на майката в присъствието на малкия си син.

Да, вероятно шестмесечно дете не осъзнавало какво се случва. Но кой знае как кошмарните образи, запазени в паметта, ще се отразят на бъдещото му психическо здраве?

Днес Ерик Ванхатало вече е преместен в затвор за доживотни присъди. Но адвокатите му подготвят жалба. Присъдата все още може да бъде преразгледана…

Advertisement