Молитва към Свети Стилиан Детепазител за закрила на децата

Свети-Стилиан

На 26 ноември църквата почита Свети Стилиан Детепазител, покровител на всички деца.

Когато навършил пълнолетие, той раздал имуществото си на бедните. И когато нищо не останало от наследството на баща му, изпълнен с облекчение и радост, той казаа: “Изхвърлих тежката котва, която ме държеше вързан за желанията на падналото ми тяло. Отсега нататък пътят към истинския живот е отворен за мен.“

На иконите светецът е изписан винаги усмихнат, с повито бебе на ръце, а понякога и с много младенци. В ръката си Свети Стилиан държи свитък, на който на гръцки е написано „Децата са дар Божий“.

На светеца се молим:

– за здравето на децата;

– за изцеление от различни болести;

– за целомъдрието на децата, за това Господ да ги пази от злите влияния на съвременния свят;

– относно раждането;

– за премахване на безплодието;

Бременните жени се молят за раждане на здрави деца.

Молитва към Свети Стилиан Детепазител за нашите деца:

Отче Преподобне наш Стилиане, Ти си осветен още от майчина утроба и си станал обиталище на Светия Дух, като още от детинство си сукал заедно с майчиното мляко вярата в Христа Бога. Затова раздавайки колкото богатство си имал на бедните и ставайки монах, надминал си всички тогавашни монаси с твърдия си и тежък аскетизъм.
След това си отишъл в пустинята и си влязъл в една пещера, където получаваше храна от Ангел Господен, си станал лекар на различни неизлечими болести. Понеже когато последвала смъртоностна болест по дечицата (отрочетата) и умирали, оставяйки родителите си бездетни, тогава които майки призовавали с вяра името ти, Свети Стилияне, и рисуваха Светата Ти икона, пак раждаха други деца. Но и болните дечица се освобождавали от болестите.

Затова Ти, Преподобне Отче, си показал, че чрез подвизите и молитвите, слабата човешка природа с Божия помощ, може да бъде насочена към небето и изравнена с Ангелите. Знаейки, че Ти си защитник и пазител на дечицата и закрилник на бедните и нещастните, Те молим, запази тези Божии раби (имената) и им дарувай полезното за спасение и исцеление. Амин.

О, преподобни Отче Стилияне,

Advertisement
Фейсбук коментари