Той отишъл за цигари, а се върнал при жена си чак след 7 години, при това не сам

двойка
Източник: Pixabay

Вчера ходихме на вилата при свекърите. Честно казано, мразя всички тези неща с градинарството и засаждането, но този път не съжалявах. Научих една интересна житейска история, която, признавам, ме изненада.

Свекърва ми идва при мен и ми прошепва заговорнически в ухото: виждаш ли онзи мъж в съседния двор? Това е съпругът на нашата Люба. Представяш ли си, отиде преди седем години за цигари и се върна чак сега. При това не сам, а с шестгодишен син.

– И къде е бил? – питам с любопитство.

– Ами, живял с друга жена, която му родила дете. Дори не се развел с Люба. Тогава Люба подала сигнал в полицията за изчезването, звъняла по всички болници, морги – без резултат. Накрая се примирила, решила, че той вече не е жив. Веднъж познат й казал, че е видял бившия й мъж й в близкия град, но тя не повярвала.

Но се оказало, че съпругът й е жив и здрав, той отглеждал сина си. И сега се върна.

– И тя просто така го прие и му прости?

Не му простила, но го приела заради детето.

Оказала се доста тъжна история. Жената, с която живеел, починала преди шест месеца. Синът му не е напълно здрав, има остатъчни явления от родова травма – не чува добре, малко изостава в развитието, но при правилни грижи може да настигне връстниците си.

Трудно е за един мъж да отгледа такова специално дете сам. И  той бил изправен пред дилема – или да прати сина си в интернат, или да се върне при бившата си жена и да поиска помощ. Той избрал второто. Бог знае как е станала срещата им, какво е казал, как е молил за прошка. Човек може само да гадае за това.

Единственото, което Люба казала на свекърва ми, беше, че се смилила над момчето. Ако не било то, нямало да допусне мъжа си до прага, казала тя. Дъщеря им и съпругът й вече са големи, женени, тя скоро ще ражда. А Люба е още млада – само на 49 години. Казва, че винаги е мечтала за син.

След като чух това, започнах да наблюдавам крадешком съседите. И, честно казано, ми се стори, че сега им е много добре.

Но въпросът е какво щеше да стане, ако през това време Люба се беше омъжила? Какво тогава, детето щеше да го чака сиропиталището? Е, значи такава е съдбата на детето.

Като цяло има много въпроси: защо не е дошъл да се разведат официално, защо се е крил толкова години? По някаква причина ми се струва, че Люба е знаела къде и с кого е мъжът й. Може би дори е живял в две семейства. Но това са само предположения.

Във всеки случай да се надяваме, че всичко ще е добре за тях. Въпреки че, народната мъдрост гласи – като си предал веднъж, ще предадеш и втори път.

Advertisement