Слонове в зоопарка се занимават с йога 7 дни в седмицата (видео)

Слонове в зоопарка се занимават с йога 7 дни в седмицата (видео)
Източник: Jackelin Reyna Houston Zoo

Слоновете са едни от най-свещените животни в индуизма. Освен това йогата е измислена  в Индия.

Изненадващо ли е тогава, че слоновете наистина обичат да правят йога? Вижте тази снимка например –  на нея най-голямото и най-тежкото сухоземно животно в света  прави стойка на глава. Вие можете ли стоите така на глава?

В зоологическата градина в Хюстън слоновете се занимават с разтягане, подобно на йогата, като това продължава 30 секунди и 5 минути на ден. По този нчин животните укрепват мускулните групи и същевременно стимулират мозъка и телата си.

По време на йогата служителите в зоопарка, които се грижат за слоновете, могат да разгледат напълно цялото им тяло, от хобота до опашката, както и да проверят обхвата им на движение.

Ако нещо изглежда не както трябва, извикват един от петимата ветеринарни лекари за проверка. За да им помогнат да бъдат мотивирани да се движат, слоновете се възнаграждават със специални лакомства като пълнозърнест хляб, пъпеш, стафиди или банани, в допълнение към обичайната им диета с груби фуражи.

Тес, почти 40-годишната майка на четири деца и баба на едно дете, която на снимката е изправена на главата си, поддържа гъвкавостта си с най-много движения от всички в стадото. Метай, 54-годишна слоница, приема нещата малко по-леко.

„Изграждането на силни, положителни взаимоотношения с нашите слонове е от решаващо значение, за да им осигурим добро здраве, за да гарантираме, че тяхното благосъстояние е на първо място“, казва Кристин Уиндъл, надзорник на слоновете в зоологическата градина в Хюстън.

Колкото по-интелигентно е едно животно, от толкова повече внимание се нуждае, когато се отглежда в зоологически градини. Това са азиатски слонове, за които се смята, че са по-чувствителни и като цяло по-интелигентни от африканските слонове.

Всеки практикуващ йога знае, че тя не е просто начин за раздвижване, но също така е изключително полезна за когнитивните усилия, независимо дали са академични или емоционални.

Advertisement