Шокирах се, когато 5-годишното момче ме погледна и ме попита: „И кога ще умра?“

брат и сестра
Източник: Pixabay

Доктор Джим Кларк сподели в социалните мрежи една история, която му направила силно впечатление. Джим разказал за 5-годишното момиче Лизи, което имало нужда от спешно преливане на кръв.

Лекарите знаели, че най-добрият донор за момичето е нейният брат близнак, който бил претърпял подобно заболяване и оздравял. Неговата кръв подхождала и по всички параметри, и по наличието на антитела, които можели да победят болестта.

Джим попитал момчето съгласен ли е да подели кръвта си със своята сестра. Момчето първоначално било обзето от съмнения. Лекарят пояснил, че това е единствената възможност да се спаси момичето и тогава той се съгласил.

Направили преливането на Лизи и докторът отбелязал, че лицето на младата пациентка отново станало румено. След края на процедурата момчето задало въпрос на лекаря, който той никога няма да забрави…

„Днес оперирах едно малко момиченце. Трябваше й кръв от първа група, отрицателна. Нямахме такава, но ние знаехме, че нейният брат-близнак е от същата кръвна група. Обясних му, че това е въпрос на живот и смърт.

Той поседя тихо за момент, след което стана и се сбогува с родителите си. Не отдадох значение на това, но когато му взехме от кръвта, момчето изведнъж попита: „И кога ще умра?“ Той е мислел, че отдава живота си за сестра си! Слава Богу, и двамата са добре“.

Само си представете какво решение е взело за себе си това момче в този момент, когато погрешно е сметнал, че това е последното нещо, което прави в своя живот…

Advertisement