Публикуваха видео с разпита на един от задържаните терористи: „Обещаха ми половин милион“

Публикуваха видео с разпита на един от задържаните терористи:

Ако се вярва на разказа, терористите са изпълнили заповед. Били им обещани половин милион рубли и им били предоставени оръжия.

ФСБ публикува видеозапис от разпита на един от участниците в кървавия терористичен акт в концертната зала „Крокус Сити Хол“ в Красногорск край Москва.

Съдейки по кадрите, терористът е бил разпитан веднага след залавянето му в гората.

Кадрите показват как силите за сигурност разпитват заподозрения на колене. Той казва, че поръчителите са дали заповед да бъдат убити всички хора в залата на комплекса в Московска област.

По думите на задържания с него се свързали в Telegram, но не знае с кого точно. Обещали му половин милион рубли и също така му предоставили оръжие. По думите му той вече бил получил половината от посочената сума по банковата си карта.

Преди нападението той е бил в Турция, колко време е останал там все още не е известно, но пристигнал в Москва на 4 март. Не е известно и дали всички задържани са свързани с терористична организация.

Според телеграм канала „112“ всички задържани имат руско гражданство и са живели в Русия от дълго време (но почти не говорят руски). Сега органите на реда установяват дали им е дадено гражданство на законно основание.

Медиите пишат, че на тези кадри се вижда лидерът на групата – Симонян. Той не знае руски, общували са с него чрез преводач.

Според мъжа той е живял в хостел някъде на Дмитровското шосе с някой си Мохамед. Чрез „Телеграм“ човек на име Абдуло му предложил работа. Терористът купил кола от роднини на новия си познат и уж възнамерявал да я използва като такси.

„Срещнах Абдуло по „Телеграм“ преди 10-12 дни. Казах, че не съм работил отдавна, искам да работя”, обяснява задържаният.

По-рано EAN съобщи, че според ФСБ всичките четирима терористи, убивали хора, както и седем техни съучастници, са били задържани.

По официални данни при атаката са загинали 115 души. По неофициални – 143-150. Броят на загиналите може да нарасне значително; аварийните работници не са разчистили всички развалини, под които може да се намират хора.

Advertisement